Put ka Evropi otvara istina

Neće biti otvaranja pregovora sa Evropskom unijom ni u januaru ni u aprilu, nikada, sve dok sebe ne otvorimo za priznavanje istine da je Kosovo odvojeno od Srbije 2000. godine, poslije izgubljenog rata sa NATO alijansom i potpisane kapitulacije u Kumanovu.

To je poručio za "Novosti" Vuk Drašković, lider Srspkog pokreta obnove, koji podržava politiku koju je proklamovao vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić, ali kritikuje neodlučnost u primjeni dogovora sa Prištinom:

"Premijer ponovo govori da je Kosovo teritorija Srbije. Čovjek zadužen za primjenu Briselskog sporazuma, protiv je tog sporazuma. Kosovsku nezavisnost priznaje više od polovine članica UN, a mi, i dalje, lobiramo po svijetu protiv priznavanja te nezavisnosti. Može Kosovo dobiti svoj međunarodni pozivni telefonski broj, ali mora da taj broj traži od Srbije... Neće Srbija početi pregovore sa EU, ako ne primjenimo svaku tačku Briselskog sporazuma i Sporazuma o izvršenju dogovorenog".

Na pitanje novinara da je nekada govorio "Za Srbiju u Evropi i Kosovo u Srbiji, vrijedi se boriti" i da je od tog slogana ostao samo prvi dio, Drašković odgovara:

"Govorio sam, ali prije kraha bečkih pregovora o statusu Kosova. I nudio sam rješenje: Jedna Srbija, a dva odvojena sistema i teritorije. Kao Kina i Tajvan. Mogli smo se za ovo izboriti, ali su naš predsjednik i premijer tražili nemoguće, pa smo izgubili i moguće."