Nakon par sušnih godina, bar što se kosovskih turista tiče, ovogodišnja ljetnja turistička sezona u najjužnijem gradu na Jadranu Ulcinju protiće izvanredno.

Puno pozitivnih promjena počevši od turističke ponude grada, izgradnja info-punkteva za pomoć turistima, nove infrastrukture, ljubaznost službenika u opštinskim agencijama a posebno u ugostiteljskim objektima, čiste i  uređene plaže, ponuda različitih turističkih putovanja, bilo obilaska ostalih primorskih gradova ili ture po planinskim masivima oko Ulcinja nešto je novo što nudi ovaj grad za prijatan odmor.
Turisticki vodići ovog staroga grada  su mnogo godina ranije, između ostalog, za svoj grad govorili "Mnogi gradovi na Jadranu u marketinškom smislu stvaraju neke nove kulturne i  turističke politike, izmišljaju neke nove mitove i  legende da bi svoj grad pohvalili pred turistima dok za nas grad to nije tako. Ovdje je priroda bila izuzetno darežljiva jer sa 33 km svoje obale on se blago njiše sa sjevera na jug. Tamnoplavo more, smaragd zelena rijeka Bojana i  poznato ostrvo Ada u  njenom uscu, bogato Sasko jezero, stoljetna Maslinada, predivna uvala Valdanos, ljekoviti Izvori i prelijepa borova šuma kao i  duge pjeskovite plaže (Velika plaža je duga čitavih 14 km) samo su neke od prirodnih ljepota koje se riječima ne mogu opisati. To čovjek treba doživjeti".
Svakog dana se u ovaj grad slivaju na desetine autobusa sa Kosova te na stotine automobila što je znak da se Kosovari ponovo vraćaju na svoju staru i  omiljenu destinaciju - Ulcinj. Mnogi hoteli i apartmani su ovog proljeća renovirani dok su u privatnom smještaju cijene vrlo pristupačne i trenutno se kreću od pet pa do deset eura po osobi. 
"Kada pričamo o ovom gradu teško je reći bilo šta novo a  još teže odakle početi. Ovaj grad je jedinstven po ljepoti, kulturno-historijskim znamenitostima, burnom historijom, prekrasnim plažama te mnogo drugim ponudama koji jedan stari primorski grad može ponuditi svojim gostima a naročito tokom ljeta. Što se tiče ovogodišnjeg prvog talasa  turista mi smo prezadovoljini jer zvanični podaci govore da će ovogodišnja turistička sezona biti mnnogo jača od prethodnih godina. Po zvaničnoj statistici rađenoj za mjesec juni u ovdašnjim hotelima imamo porast turista za 27% u odnosu na prošlu sezonu", kazao je Armend - Mendi Milla, koordinator za info punkteve grada Ulcinja ujedno i  koordinator za naplatu boravišne takse i dodao:
"Ulcinj se kao turistički grad mnogo razlikuje od drugih primorskih gradova. Recimo da mi ovdje organizujemo tokom ljetnje sezone puno kulturno-umjetničkih večeri, razne slikarske kolonije, mnogo književnih večeri, dječijih maskembala, koncerata, filmskih predstava te još mnogo toga, u smislu da sebe svaki turist može naći u nekoj našoj ponudi i najvažnije je reći da ovdje vlada  prava 'domaćinska' atmosfera jer ovaj grad ima svoju 'dušu' za svakoga posjetioca. Turistima nudimo i  čuvenu Ulcinjsku primorsku kuhinju ili neke domaće specijalitete."Mendi Milla, koordinator za info punkteve - Ulcinj
Na značajnim turističkim destinacijam u gradu postavljeno je pet info-punkteva gdje turisti mogu u svakom trenutku dobiti turisticke informacije o Ulcinju. Na tim info - punktevima može se naći puno brošura, prospekata, turističkih mapa i  još puno toga i  to potpuno besplatno. 
"Učestvovali smo tokom proljeća na  mnogobrojnim sajmovima gdje smo promovisali Ulcinj i  njegovu turističku ponudu tako da smo bili i vaši gosti na sajmu u Prištini, početkom aprila mjeseca. Već se tada vidjelo zainteresiranost mnogih Kosovara ali i gostiju na sajmu za ovogodišnju turističku sezonu u našem gradu", rekao je Milla
Posebno je istakao da je noćni život jako aktivan ali da nema nikakvih incidenata jer Ulcinj  je vrlo bezbjedan grad što znaći da mnogi turisti i iz drugih crnogorskih gradova noću dolaze na provod baš u ovaj grad jer je mnogo bolje i atraktivnije. 
"Naglašavam  i  apelujem na sve turiste koji ovog ljeta dolaze u Ulcinj da se moraju prijaviti sami ili da to traže od vlasnika kuće u kojoj borave. Prijava boravka iznosi simboličnih 50 centi po danu te smatramo da to nije mnogo. Takođe moram istaći da imamo izvanrednu saradnju sa turističkim agencijama u državama u regionu, a posebno onima sa Kosova tako da prije nego pođu na put i godišnji odmor mogu se takođe informisati o svemu što im treba a vezano je za Ulcinj", naglasio je Milla za naš portal.
"Hrana je izvanredna, ima lijepih djevojaka, noćni život je baš cool, a i  voda je super. Dolazim svake godine zbog čistog vazduha, pješćanih plaža a najviše zbog ljekovite vode. Najvažnije je da se osjećam kao kod svoje kuće", rekao je gost koji svakog ljeta dolazi na odmor u Ulcinj i to iz Makedonije, iz grada Kićeva, Imet Kaznovski.
"Ovdje sam sa porodicom skoro svakog ljeta. Ulcinj je kao što vam je poznato grad sa svojim poznatim gostoprimstvom i  grad izvanredne primorske ljepote, pravi multietnički grad koji ima 'dušu' za svakog gosta. Što se tiče ovogodišnjih cijena smatram da su veoma pristupačne za goste sa Istoka poput Rusa, Poljaka ili Čeha ali i za nas koji dolazimo iz država u regionu. Inače se družimo sa našim dragim Bošnjacima iz Pazara, Sjenice, Tutina ili Sarajeva kojih ima ovog ljeta u popriličnom broju. Vjerujem da će ova turistička sezona u ovom gradu biti veoma uspješna, a možda će pasti broj gostiju zbog predstojećeg mjeseca Ramazana no nakon Bajramskih blagdana vjerujem da će Ulcinj biti hit ove sezone", istakao je Adem Sagdati prvi potpredsjednik opštine Prizren u poslijeratnom periodu ispred SDA.
Vjeruje se da Ulcinj ponovo postaje pravi turistički raj za turiste ma odakle oni dolazili upravo zbog mnogih novina koje ovaj grad nudi gostima u ovogodišnjoj turističkoj sezoni.