13-dnevno putovanje

Četverica studenata iz Turske krenuli su na 13-dnevno putovanje iz Istanbula prema Srebenici, kako bi odali poštovanje žrtvama genocida u Srebenici koji se desio u julu 1995. godine.

U okviru aktivnosti turske opštine Gungoren u Istanbulu, četiri studenta - braća Furkan i Abdullah Sacid Boztas, Suheyl Sagmen i Tarik Akkaya - koji se inače bave bisiklizmom, biciklima su se zaputili prema BiH
Četvericu mladića ispred zgrade općine ispratili su okupljeni građani i načelnik općine Gungoren Sakir Yucel Karaman koji je tom prilikom izjavio da je ovo lijep način da se obilježi stradanje Bošnjaka u genocidu u Srebenici.
"Kao što znate, u julu se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici. Ovi hrabri momci će se pridružiti ostalim u Srebenici kako bi obilježili taj tužni događaj. Oni će tamošnjim Bošnjacima prenijeti naše osjećaje i ljubav koju gajimo prema njima", rekao je Karaman.
Student na istanbulskom Yildiz Teknik univerzitetu Furkan Akkaya je, za agenciju Anadolija, kazao da su se na ovaj način željeli prisjetiti žrtava genocida u Srebenici.
"Svake godine se obilježava genocid u Srebrenici. Mi smo taj tužni događaj željeli obilježiti na ovaj način. Kada dođemo u Srebenicu tamo ćemo se sastati s našim prijateljima i svi zajedno ćemo prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida", rekao je Akkaya.
Ova četverica mladića će tokom svoga putovanja proći kroz Bugarsku, Makedoniju, Kosovo i Crnu Goru, a ukupno će preći oko 1800 kilometara.
Planiraju da 11. jula stignu u Srebrenicu, gdje će se pridružiti ostalim učesnicima "Marša mira" koji se svake godine održava.
Poslije ceremonije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, četverica studenata će posjetiti Goražde, gdje će prisustvovati zajedničkom iftaru s tamošnjim Bošnjacima.