Opozicija vodi sa 57 posto glasova

Albanska opozicija vodi sa 57 procenata nakon što je obrađeno preko 90 posto glasačkih listića, podaci su Centralne izborne komisije.

Aktuelni premijer Sali Berisha nije javno govorio od nedeljnih izbora, iako je po zatvaranju birališta i njegova Demokratska partija proglasila pobjedu.
Oni su nekoliko puta pozvani da priznaju poraz, ali su u vladajućoj koliciji odlučili da se sačeka da se prebroji kompletan materijal.
Opozicija tvrdi da bi, prema svojim projekcijama, mogla osvojiti 84 poslaničkih mjesta u Parlamentu.
Rama: Bit ću premijer
Nekoliko stotina pristalica opozicije u utorak se okupilo ispred sjedišta Socijalističke partije kao bi proslavilo izbornu pobjedu, dok su drugi simpatizeri opozicije u automobilima kružili Tiranom i mahali partijskim zastavama.
Lider opozicije Edi Rama obećao je okupljenim građanima da će biti naredni albanski premijer.
"Odlučili ste da mi date zadatak da vodim ovu zemlju i to ću učiniti s velikom odgovornošću", rekao je Rama.
"Ova pobjeda označava vrijeme velikih promjena i pobjedu obnove u Albaniji, te njen ulazak u veliku evropsku porodicu", rekao je on.
"Strpljivo čekamo da naš protivnik prizna poraz", rekao je Rama novinarima.
Parlamentarni izbori u Albaniji protekli su u sjeni brojnih incidenata. Pristalica opozicije ubijen je na biračkom mjestu u gradu Lacu.
Na izbore u nedjelju izašlo je 53,4 posto birača, što je 9,5 posto više nego na izborima 2009, saopćila je Izborna komisija.