U konkurenciji od 37 hiljada radova

Spot koji je finansirala Vlada nagrađen na festivalu, ali brojni sagovornici tvrde da nije prava slika makedonske realnosti.

Spot kojim se promovira suživot Makedonaca i Albanaca u Makedoniji je nagrađen na Međunarodnom festivalu kreativnosti "Cannes Lions".
Za ovu nagradu u francuskom gradu Cannesu, gdje se festival održava, bilo je prijavljeno je gotovo 37.000 radova.
Prisustvuju mu brojni profesionalci iz cijelog svijeta iz oblasti marketinga i oglašavanja.
Spot je finansirala makedonska Vlada, a njegova glavna poruka je da različite religije umiju prepoznati svoje razlike i mogu živjeti zajedno.
Kompanija New Moment New Ideas iz Skoplja u kasnim večernjim satima u subotu osvojila je nagradu "Titanijski lav" za spot o suživotu. 

Djeca se ne razumiju

Multietničnost je bogastvo Makedonije, slaže se Uranija Pirovska, izvršna direktorica Helsinškog komiteta za ljudska prava, ali se i pita koliko spot ima životne realnosti.
"Da napravite jedan film o suživotu ne znači da ste to postigli. Potrebni su zajednički projekti i potrebno je da ove dvije zajednice imaju povjerenje jedna naspram druge. To povjerenje mislim da nedostaje", smatra Pirovska.
Jedna od poruka spota je: "Možemo živjeti zajedno, tu smo bili i bit ćemo. Za našu djecu".
OSCE je davno u Makedoniji pokušao u školama provesti jedan projekat - približiti dvije velike zajednice u zemlji, da se djeca razumiju.
"Sa jezikom nismo uspjeli. Nije bilo političke spremnosti da se taj projekat provede, da mladi Albanci uče što prije makedonski, ili Makedonci albanski, odnosno jezik neke druge manjinske zajednice, fakultativno ili obavezno kroz nastavu. To je uništilo stvar", kaže Harald Schenker, bivši uposlenik OSCE-a.
Turisti u Makedoniji slikaju samo lijepe stvari, poput novih antičkih mostova u izgradnji i ne dotiče ih priča o dvije zajednice u Makedoniji.

Velika očekivanja

Gagić javlja da Vlada Makedonije u zadnje vrijeme puno pažnje daje građenju grandioznih spomenika u Skoplju i za njih izdvaja velik novac.
"Ali, ti spomenici veličaju istoriju samo jednog naroda – Makedonaca", javlja naš reporter.
Preko rijeke Vardar žive mahom Albanci, a ulice nose dvojezične nazive.
U naselju Čair nalazi se sjedište vladajuće albanske Demokratske unije za integracije (DUI).
Ermira Mehmeti Devaja (DUI), iz Parlamentarnog komiteta za odnose između etničkih zajednica, vjeruje da za integraciju makedonskog društva treba vremena, ali spot vidi kao pozitivan iskorak.
"Želimo vidjeti film u pozitivnom svjetlu. Da li je tako uistinu? Nije. Puno stvari treba napraviti. Kao kreativna ideja Vlade, dobra je. Međutim, Vlada mora više iz dana u dan raditi na komunikaciji sa ljudima i promovisati multietničnost", smatra Mehmeti Devaja.
U Skoplju se malo zna o marketinškom spotu, javio je Gagić.
Dok Vlada Makedonije ima velika očekivanja, Gagić podsjeća da je bilo i puno kritika na adresu makedonskih vlasti - iz američkog State Departmenta im je jasno poručeno kako postoje tenzije između Makedonaca i Albanaca, te da se treba raditi na rješavanju problema.
Izvor: Al Jazeera