Demokratsko lice Srbije je maska

Jedna "Evropsku Srbija", koji može također pomoći i Kosovu u pravcu Bruxellesa nije nigdje. Politički analitičari procjenjuju da Kosovo Srbiji drži kofere na njenom evropskom putu. Prema njima, Srbija pokazuje demokratsko lice kao masku za dobijanje privilegija evropskih integracija.

Politički analitičar Emrush Ujkani je procijenio da Srbija mijenja sebe koliko je potrebno kako bi išla naprijed sa evropskom agendom.

Prema njegovim riječima, primjer za to je činjenica da Srbija i dalje u svom Ustavu  tretira Kosovo da dio njene teritorije.

"Nema ništa jasnijeg a što je u suprotnosti sa samim principima dijaloga koji se održava u Bruxellesu. Srbi kažu ovo, čak i za vrijeme dijaloga u Bruxellesu. Ako se ovaj trend nastavi, onda ne čini se dovoljno da je EU naučila lekciju iz slučaja Kipra", rekao je za Telegrafi, Emrush Ujkani.

Prema Ujkaniju, primjer defekata u ovom procesu je nedavni slučaj ostavke ambasadora Lulzima Pecija.

"Dok on s pravom smatra da normalizacija odnosa također podrazumijeva uzajamno priznavanje, a takvo dijelo se kažnjava, jer je to navodno iza toga što je ponuđeno iz procesa pregovora", rekao je Peci.

Prema njegovim riječima, istina je da dijalog pomaže u normalizaciji odnosa između dviju zemalja, te je u određenoj mjeri doprinio ublažavanju stavova, posebno u Beogradu.

"Međutim, Srbija još uvijek treba da se obrazuju u evropskom duhu. Ali, to nije na nama da to uradimo. Ali moramo biti svjesni i vizionari poput Njemačke, Velike Britanije a donekle i Francuska da Srbija ne otvori pregovore za članstvo u EU, i uvjeren sam da ona nije ispunila uslove za to", rekao je Ujkani.

Analitičar Ujkani je rekao da je posjeta Beogradu ministrice za evropske integracije Kosova, Vlore Çitaku pokazuje signal da će se Srbija vjerojatno promijeniti.

"Do sada smo vidjeli da su srpski zvaničnici dolazili na Kosovo, nekada sa dopuštenjem a nekada bez odobrenja. Odlazak u Beograd je dobar signal", rekao je Ujkani.

Politički analitičar Behxhet Shala je rekao da evropske zemlje toleriraju Srbiju, iako je ona napravio sve zločine na Balkanu.

"Evropski put, za sada, iako nam je ponuđen je u vidu šargarepe i više nas pogađa. Kosovari nose kofere Srbiji da ode u Evropu, onako kako su Albanci pomogli Crnoj Gori da postanu nezavisni", rekao je Shala za Telegrafi.

Prema riječima Shale evropski put Kosova je zatvoren, a činjenica za ovo je nedostatak liberalizacije viza.

"Prisiljavaju nas da činimo ustupke i da razgovoramo sa zemljom koja nas ne priznaje, oko unutrašnjih pitanja naše zemlje. Nema zemlje u svijetu da jedna zemlja koja ne priznaje drugu državu razgovara o unutrašnjim pitanjima te države", rekao je Shala.

On procjenjuje da je žalosno da je na početku rečeno da evropski put Kosova će trajati godinu dana, a sada kažu da procesi mogu ići i do 2020. godine.