Zemlje EU žele da Kosovo i Srbija uspiju

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy ocjenio je u Bratislavi da je prisustvo predsjednice Kosova Atifete Jahjaga i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na Samitu država centralne Evrope historijski pomak i poručio da zemlje EU žele da Kosovo i Srbija budu uspješne na svom evropskom putu.

Herman Van Rompuy je u pozdravnom govoru na otvaranju Samita u Bratislavi posebno pozdravio napore domaćina i konstruktivan stav Jahjage i Nikolića.

"Imamo zadovoljstvo da budemo svjedoci da i Kosovo i Srbija prvi put učestvuju na jedom međunarodnom skupu na predsjedničkom nivou. To je historijski pomak i taj ogroman korak je u potpunosti u skladu sa naporima EU da donese trajni mir i stabilnost na Balkanu i u Evropi", rekao je Van Rompuy.

Prema njegovim riječima, postizanje briselskog sporazuma je ogroman uspjeh i sada su sve strane posvećene da zajednički rade na budućnosti u EU, preneli su beogradski mediji.

"Zemlje EU žele da Kosovo i Srbija uspiju", naglasio je šef Evropskog savjeta.

On je poručio da je i EU "sagrađena" na pomirenju poslije Drugog svjetskog rata i ukazao da takav duh, duh pomirenja, danas pokazuju i Priština i Beograd.

Herman Van Rompuy je istakao da konflikti koje je naizgled veoma teško rješiti, kao što je "onaj koji je razorio zapadni Balkan", mogu biti prevaziđeni samo zahvaljući povjerenju i posvećenosti obje strane.