Počelo ostvarivanje prava Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovelo je sve pripreme kako bi nastava na bosanskom jeziku u Novom Pazara, Sjenici, Tutinu i Prijepolju počela u punom obimu od 1. septembra, saopštili su danas predstavnici BNV.

Oni su na konferenciji za novinare u beogradskom "Medija centru" ocjenili da će uvođenje bosanskog jezika u škole omogućiti vraćanje povjerenja u državu i državne institucije, ali i smanjiti etničku distancu između Srba i Bošnjaka, prenosi srbijanski list "Press".

Predsjednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević rekao je da su u proces uvođenja bosanskog jezika uključeni učenici, roditelji i nastavnici i da se odvija po programima i međunarodnim standardima, a da je aktuelna Vlada Srbije "olakšala ostvarivanje prava Bošnjaka".

"To je dobar i pozitivan trend, to je dobro za bošnjačku nacionalnu zajednicu, za evropski put Srbije, ali i za smanjenje stereotipa u Sandžaku kao potencijalnom kriznom području", rekao je Džudžević.

Uvođenje bosanskog jezika, kako je rekao, vraća povjerenje Bošnjaka u državu i njene institucije, ali i dovodi do stvaranja minimalnog nacionanog konsenzusa unutar bošnjačkog korpusa.

"To ne znači da je sad med i mleko i da su Bošnjaci postigli sva prava, ali je dobar početak za vraćanje povjerenja", naglasio je Džudžević.