Kako li je na Kosovu?

Vlada Makedonije zapošljava Albance u Makedoniji preko glasila na makedonskom jeziku! "Apliciraj i ti za sigurnu budućnost" je moto objavljen u medijima na makedonskom jeziku gdje je tehnokratska vlada Nikole Gruevskog osigurala 1600 radnih mjesta u javnom sektoru za četiri kategorije ljudi: osobe koje su radile više od 10 godina u kontinuitetu, osobe sa više djece, jednočlane i samohrane porodice i osobe koje sa jednim djetetom nemaju nikog zaposlenog.

Ovo je novi sistem vlasti na čelu sa VMRO-DPMNE koji ostavljajući po strane albanske medije, "konkurs za prijavu za posao 1600 osoba objavljuju samo ondje gdje oni žele, u medijima koje kontroliraju dan i noć".  Ovim padaju pokušaji 25 posto Albanaca, na osnovu udjela u vlasti, jer se oni za ove konkurse informišu preko makedonskih medija. Apsurd!

Ako se ovome doda i to da na ova radna mejsta konkuriše oko 30 hiljada osoba, što prostom računicom proizilazi 20 osoba na jedno radno mjesto, onda zašto se konkurenti ne informišu na njihovom jeziku, i na kraju gdje otpadaju oni koji možda i ne znaju da čitaju makedonski!

Upozorenja Agencije "Zhurnal" zbog diskriminacije medija na albanskom jeziku su nečujne za institucije i političku vlast. Budžet države je i dalje nekome majka a nekome maćeha, ali ovaj trik spram medija na albanskom je vrh komunističkog djelovanja.