Optužuje se da šteti odnosima Albanije i EU

Ekstremna nacionalistička retorika od strane albanske političke stranke Crveno-crna alijansa ugrozila je odnose te države s EU, kažu analitičari i stručnjaci.

"Ta stranka nanijela je štetu, jer traži nacionalno ujedinjenje... to je pogrešan pristup, kojim se podriva najveće postignuće Albanije u zadnjih 50 godina, savez sa Zapadom," izjavio je Mentor Nazarko, profesor na Univerzitetu u Tirani.
Ta stranka, koju je osnovao Kreshnik Spahiu, bivši zamjenik čelnika Visokog pravosudnog vijeća, zahtijeva ujedinjenje albanske države, odbacuje manjinska prava i optužuje premijera Salija Berishu za nacionalnu izdaju. Stranka je zatražila referendum o ujedinjenju Albanije i Kosova, ali je on odbijen od strane Centralne izborne komisije Albanije.
"Nacionalistički diskurs te stranke nije ozbiljan, što znači da su oni iznijeli maksimalističke teze za koje su svjesni da se ne mogu postići. Bilo je čak i nekih ksenofobičnih teza, poput stava da se ne učestvuje u ljevičarskoj koaliciji, uz argumentaciju da je grčka manjina dio nje," kaže Nazarko.
Ta stranka će učestvovati na parlamentarnim izborima 23. juna, ali ona nije u opozicionoj koaliciji pod vodstvom socijalističkog lidera Edija Rame, jer se ta alijansa protivi stranci Jedinstva za ljudska prava, koja štiti prava grčke manjine u Albaniji.
"Izjava data od strane Crveno-crne alijanse da oni neće biti dio koalicije jer smo mi dio nje je uvredljiva. Stranka Jedinstva za ljudska prava je oduvijek bila uzor suživota. Predstavnici grčke manjine pokazali su da žive dostojanstveno i pokušavaju održavati mostove prijateljstva, usmjerene na to da Albanija ima svoj pravi evropski profil," izjavio je Ligoraq Karamelo, potpredsjednik stranke Jedinstva za ljudska prava.
Crno-crvenoj alijansi je Komisija za zaštitu i diskriminaciju izdala upozorenje nakon što je načelnik Pusteca izjavio da ona prijeti makedonskoj zajednici u toj općini.
Na zahtjev makedonske zajednice, u martu 2013. vlada Albanije je izmijenila naziv te općine u Pustec umjesto Liqenas.
"Komisija za zaštitu i diskriminaciju naredila nam je da izdamo javno izvinjenje, ali mi nismo učinili ništa pogrešno. Mi nismo vrijeđali niti vršili nasilje ni nad kim. Mi smo samo lijepili postere s albanskim amblemom i simbolom, jer u Liqenasu Pustecu nema dvojezičnih oznaka. Uz oznake na makedonskom, trebale bi biti i one na albanskom. To je zakonska obaveza," izjavio je Redi Ramaj, šef pravnog odjeljenja pri Crveno-crnoj alijansi.
Prema nedavnoj medijskoj anketi, predviđa se da će Crveno-crna alijansa na izborima dobiti oko 2,9 posto glasova.
Mnogi glasači uzdržavaju se od onoga što ta stranka predstavlja.
"Crveno-crna alijansa igra se s osjećajima ljudi. Mi želimo unaprijediti ekonomiju, mladim ljudima potrebno je više posla, jer ne žele emigrirati. Ja ću glasati za stranku koja nam garantuje budućnost, a ne romantične teze o nacionalnom jedinstvu koje ne čine da naš život boljim," izjavio je 28-godišnji Eridian Bakiu, stručnjak za informacionu tehnologiju iz Tirane.