Sasatanak Thaçi-Dačić u srijedu

Radiju Slobodna Evropa potvrđeno je u Vladi Srbije da će u sredu kako sada stvari stoje, biti nastavljen dijalog izmedju premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hashima Thaçija. To potvrdjuje i dopisnik RSE iz Brisela Rick Dworaczyk.

Visoka predstavnica EU Catherine Ashton potvrdila je da je premijere Kosova i Srbije pozvala u srijedu na sastanak.

“Zatražila sam od njih da dođu u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite opcije i pristanu na uzajaman kompromis”, navodi se u saopštenju.
 
Jelko Kacin, izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan, koji u srijedu podnosi izvještaj Evropskom parlamentu o napretku Srbije na evropskom putu, rekao je u intvervjuu za RSE da je na pomolu historijski dogovor između Beograda i Prištine koji bi imao značaj za Balkan, kakav je imao svojevremeno prestanak Hladnog rata za svijet.

Kacinu je postavljeno pitanje da prokomentariše tvrdnju premijera Dačića da Americi i Njemačkoj nije u interesu postizanje dogovora i da bi se Beograd i Priština lakše direktno dogovorile bez posrednika.

"Decenijama je EU i međunarodna zajednica, SAD i NATO, sanirao posledice takvog dogovora u četiri oka zmeđu različitih političkih lidera koje su delile pojedine  nekadašnje republike Jugoslavije. To se neće više desiti i zato međunarodna javnost očekuje da međunardona zajednica, u konkretnom slučaju EU, ne dozvoli bilo kakvo pomeranje granica na teritoriji Evrope".

RSE: U analizi zašto nije došlo do dogovora Beograda i Prištine ima mišljenja da dio krivice snosi i međunarodna medijacija. Da li vidite da je Brisel u bilo kom smislu suodgovoran za neuspjeh dosadašnjih pregovora?

Kacin: Vaša kvalifikacija nije realna. Sve što je do sada postignuto je uspjeh, a ne neuspjeh. Izvinite, ali decenijama nije bilo nikakvih pomaka između Beograda i Prištine. Još godinu dana unazad je predsjednik Tadić stvarao probleme sa svojim nazočnošću na balkanskim skupovima zbog prisustva Kosova. Godinu dana poslije toga mi smo pred historijskim dogovorom. Ja bih taj dogovor usporedio sa krajem Hladnog rata u Zapadnoj Evropi. Dogovor između Prištine i Beograda za te dvije zemlje i za cio Balkan znači makar toliko.

RSE: Da li vjerujete da u srijedu može doći do dogovora Beograda i Prištine?

Kacin: Ja vjerujem da do dogovora može doći i u srijedu, ali to ne zavisi od oga šta ja mislim nego od toga kakav dogovor će postići dva pregovarača, oba premijera uz podršku svojih koalicionih partnera i opozicije i svakako uz aktivnu podršku javnosti u obe zemlje.