"Novosti" otkrivaju detalje sastanka

Šokiran onim što se dogodilo u Briselu, jedan član srpskog pregovaračkog tima je opisao tok sastanka 2. aprila između premiejra Hashima Thaçija i njegovog srbijanskog kolege Ivice Dačića. Kad je vidio prijedlog, Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije je pitao Ashtonovu i Thaçija: Šalite li se sa nama?!

Višemjesečni pregovori Beograda i Prištine, od kojih se očekivalo da razmrse određena pitanja, prekinuti su bez ikakvih rezultata! Ostalo je još samo da se Beograd do utorka izjasni o ponudi Evropske unije i Prištine, koju je državna delegacija Beograda decidirano odbila još u utorak veče na osmoj rundi u Briselu.

Kako beogradske "Novosti" saznaju, Catherine Ashton više ne planira da zakazuje novi direktan susret kosovskih i srpskih zvaničnika. Pred državnim vrhom Srbije sada se praktično nalazi samo prijedlog kojim bi se Beograd defakto odrekao sjevera Kosova. Taj plan, iza koga su stali Priština, EU, ali i Amerika, za srpsku stranu apsolutno je neprihvatljiv.

Hashim Thaçi je od početka tvrdo branio stav da Zajednica srpskih opština ne može da dobije ama baš nikakva izvršna ovlašćenja. Svaki srpski prijedlog je odmah odbacivan. Trošili su se i živci i minuti u tom natezanju, da bi Aleksandar Vučić u jednom trenutku jasno rekao Thaçiju, koji je isključivo insistirao na ustavnoj organizaciji Kosova:

"Ovdje nam pričate o poštovanju nekakvih vaših upravnih okruga, a ne možete ni da kročite na sjever Kosova".

Već poslije prve pauze, Ashtonova je obavjestila srpske pregovarače da je Priština "pristala na veliki ustupak". A taj Thaçijev ustupak samo je još više produbio provaliju između dvije strane:

"Htjeli su da sjevernom regionu pridruže južnu Mitrovicu, Vučitrn i Skenderaj. Time bi se etnička struktura sjevera preokrenula u korist Albanaca i odnos bi bio 65 prema 35", rekao je jedan od prisutnih na sastanku iz redova srpske delegacije.

Nije bilo pomaka. Poslije sljedeće pauze, Thaçi je ponudio novi ustupak.

"Spremni smo da razgovaramo o demilitarizaciji te vaše Zajednice srpskih opština, ali samo ako za to dobijete dozvolu NATO", ciničan je bio šef delegacije Prištine, pišu "Novosti".

Vrhunac grotesknih pregovora nastao je kada je Ashtonova predložila da se prihvati sporazum koji je srpskom timu samo pročitan, a iz kog je faktički proizilazilo ukidanje svih srpskih institucija na sjeveru. Nadležnosti u policiji i pravosuđu na koju je srpska strana insistirala, gotovo da nisu ni pomenute. Evropa ništa nije ponudila.

Suočen sa tim velikodušnim paketom, Vučić je u nevjerici upitao Ashtonovu i Thaçija:

"Da li se vi to šalite sa nama?"

Tako su, iza tapaciranih vrata na Šumanovom trgu u sedištu evropske diplomatije, pregovori Beograda i Prištine došli na ivicu potpunog debakla.

Ni dan poslije te runde nabijene diplomatskim intrigama i klopkama, iz Brisela uporno šalju signale da je dogovor, ipak, moguć.

"Elementi za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine su prisutni. Gospođa Ashton očekuje da joj se učesnici u dijalogu jave nakon konsultacija u svojim prestonicama, ali zasada ne namjerava da sazove formalan sastanak u Briselu", rekla je Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku.

I unutar srpske delegacije odvijala se drama na završetku napete osme runde. Kada se srpski tim povukao u posebnu prostoriju, prije nego što kaže konačnu riječ, uslijedio je novi šok - Vučić je ponudio ostavku premijeru Srbije Dačiću. Kako "Novosti" saznaju, prvi potpredsjednik saopštio je članovima delegacije da je svijestan važnosti koje datum za pregovore sa EU ima za Srbiju, ali i da nije spreman da po svaku cijenu prihvati ponižavajući prijedlog koji im je serviran i za koji unaprijed zna da neće moći da se primjeni.