Konsultacije prije razgovora sa Ashton

Premijer Srbije je rekao da su pritisci neviđeni i da Ashton upozorava kako više nema pregovora.

Dačić je rekao da će se državni vrh ponovo konsultovati prije razgovora sa Ashton [Getty]
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je naredni utorak 'dan D' za Srbiju i da se tada mora izjasniti da li prihvataju ono što je u Briselu ponuđeno.
"Ashtonova nam je rekla da više nema pregovora. Pritisci su bili neviđeni. U jednom trenutku visokopozicionirani političar sa zapada mi je rekao: "Vi ste sami, nemate izbora", rekao je Dačić listu Alo.
"Dakle, međunarodna zajednica je na strani Prištine, a mi smo ostavljeni sami da se borimo. U ovom trenutku ne mogu da vam kažem kakav će biti naš odgovor, jer će se državni vrh ponovo konsutovati o tome", rekao je premijer Dačić.
Obostrani interes
Dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa nije postignut nakon osme runde dijaloga u Briselu.
Dačić je rekao da pregovarački timovi Beograda i Prištine i dalje imaju različite stavove o nadležnostima zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova, te o pravosuđu i policiji.
"I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora", rekao je Dačić novinarima u Briselu.
Kosovski premijer Hashim Thaci je rekao da je u interesu Kosova i Srbije da dođe do dogovora dvije strane.
Izjavio je to u prvom obraćanju prištinskim medijima nakon što u Briselu nije postignut dogovor sa Beogradom.
Nije realno da se na sjeveru Kosova formira nova Republika Srpska, rekao je Thaci nakon povratka iz Brisela.
"Asocijacija opština sa srpskom većinom neće imati izvršne i zakonodavne nadležnosti, ali ni neke druge nadležnosti. U isto vrijeme, sistem pravosuđa će biti jedinstven u skladu sa zakonima Kosova, na cijeloj teritoriji Republike Kosovo. Kosovo će imati jedan policijski sistem, jedan lanac komande, policija će funkcionisati u skladu sa zakonima Kosova i biće institucionalni dio kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Thaci.
Izvor: Agencije