Predstavnica za medije State departmenta, Victoria Nuland

SAD smatraju da je na Prištini kako će "uspostaviti oblike autonomije koju Srbi traže na sjeveru Kosova", a da je uloga Beograda u tome da im "jasno kaže da je vrijeme da se ta pitanja rješe", izjavila je sinoć predstavnica za medije State departmenta Victoria Nuland.

"Mi želimo da vidimo mirno rješenje tih pitanja koje će omogućiti i Kosovu i Srbiji da napreduju, da idu napred na evropskom putu", rekla je Nuland na konferenciji za novinare u State departmentu.

Prema njenim riječima, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton s predstavnicima obje strane radi na "pitanjima paralelnih srpskih struktura", "priznavanja, normalizacije odnosa" i drugim.

"Očigledno je da je na Kosovu kako će uspostaviti oblike autonomije" za Srbe na sjeveru Kosova, rekla je predstavnica State departmenta.

Na pitanje da li i Beograd ima ulogu u rješavanju pitanja položaja Srba na sjeveru Kosova, Nuland je odgovorila da Vašington smatra da je uloga "Srbije da jasno kaže srpskim građanima, etničkim Srbima, da je vrijeme da se ta pitanja riješe".