Pisanje njemačkog lista "Tageszeitung" iz Berlina

Njemački listovi pišu o pokušaju ekstremista na Kosovu da spriječe izricanje presuda u Mitrovici ali i o bezuspješnom potezu ratnih vetarana iz RS da pokrenu mase protiv Haškog suda i Suda BiH.

Tageszeitung iz Berlina piše: "Kada su policajci EULEX-a proteklog četvrtka pokušali da uđu u zgradu Suda u Mitrovici, potisnulo ih je stotinu Srba. Međunarodni čuvari reda su popustili, niti ne pokušavajući da uđu u sudnicu. Nasilje, koje se u Sudu desilo i 2008, poteklo je od militantnih Srba, izjavio je portparol EULEX-a. Oni su prije pet godina opustošili sud i zbog toga se sudilo šestorici Srba, koji su tada napali međunarodnu policiju i KFOR. Tada je ubijeno jedno lice a povrijeđeno 88 policajaca i vojnika. Grupa razjarenih Srba, koje je predvodi ekstremista Radenko Nedeljković željela je načelno spriječiti sud da izrekne presude. Radikalni kosovski Srbi plaše se pravne države. Ali dijalogom Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, koji se vodi pod nadzorom EU, ekstremnim Srbima u Mitrovici izmiče kontrola pod nogama. Uskoro bi sa odobrenjem Beograda mogao doći kraj bezakonju u ovom dijelu Kosova.

Veterani rata protestovali protiv rada Suda BiH

I u entitetu Republika Srpska u BiH su radikalni nacionalisti zabilježili poraz. Protekle sedmice okončana je kampanja ratnih veterana, bivših pripadnika Vojske RS-a, koja je bila usmjerena protiv Haškog suda ali i Suda BiH. Obje institucije veterani optužuju da su jednostrane i da sude samo Srbima. No, srpskim veteranima nije uspjelo da mobiliziraju mase. Veliki dio Srba u BiH ne želi više da bude instrumentaliziran od strane radikalnih snaga. Protekle sedmice Haški sud je donio presudu bliskim saradnicima Radovana Karadžića, bivšem šefu policije i ministru unutrašnjih poslova RS-a Mići Stanišići i Stojanu Župljaninu za masovna ubistva, mučenja i progone Bošnjaka i Hrvata. Obojica moraju 22 godine u zatvor jer su, kako je rekao predsjedavajući Sudijskog vijeća Burtol Hall, dali odlučujući doprinos u zločinima srpskih snaga", zaključuje Tageszeitung iz Berlina, prenosi Deuthsce welle.