Programom Zaštite i očuvanja kulturnih dobara

Rimski most u Nikšiću iz trećeg vijeka nove ere pod zaštitom je države od 1947. godine

Programom Zaštite i očuvanja kulturnih dobara 2013. godine, najobimniji posao biće primjena konzervatorskih mjera na Rimskom mostu na rijeci Moštanici, u Nikšiću.
Pored deset konzervatorskih projekata sa spiska, najveća pažnja biće posvećena provjeri stanja, dokumentacije i radu na samom predmetu kulturne baštine i preventivnoj zaštiti upravo najstarijeg crnogorskog mosta, koji potiče iz trećeg vijeka nove ere.
Ekspertski tim Centra za arheologiju i konzervaciju Crne Gore radit će zajedno sa predstavnicima Centra za kulturu iz Nikšića i Agencijom za projektovanje i planiranje, a za sada je dogovoren redoslijed poteza koji prethodne potpisivanju ugovora i izradi projekta. Nosilac posla je Ministarstvo kulture Crne Gore, a vlasnik mosta je opština Nikšić.
“Nakon kompletiranja dokumentacije vrše se konzervatorska istraživanja koja se prezentuju elaboratom o konzervatorskim istraživanjima. Na osnovu prihvaćenog projekta i predmjera i predračuna radova, koji je sastavni dio projekta, raspisuje se tender za izvođenje radova”, saopštio je novinarima direktor Centra za konzervaciju Đorđije Vušurović.
Ovaj most iz rimskog perioda, proporcionalnih svodova, širokih stubova i velikih otvora, tokom vijekova je oštećen, a posljednji put u drugom svjetskom ratu.
Agencije za projektovanje i planiranje prostora pružiće Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore svu neophodnu tehničku pomoć koja bude potrebna da posao bude urađen u planiranom obimu i odgovarajućem vremenskom roku.
Prema istorijskim izvorima, ovo je jedini most u Crnoj Gori za koji se pouzdano može tvrditi da potiče iz rimskog perioda, a koji je pod zaštitom države od 1947. godine.
Za izradu konzervatorkog projekta i primjenu konzervatorskih mjera na Rimskom mostu u Nikšiću, Ministarstvo kulture je izdvojilo 35.000 eura.