Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da bi "zamrzavanje" kosovskog pitanja izolovalo Srbiju i njenu ekonomiju.

"Nesređeni odnosi Srbije i Kosova blokirali bi evropske integracije, ali i važnije od toga, oni bi stavili crvenu zastavu na Srbiju u očima stranih investitora", rekao je Kacin za današnji novosadski "Dnevnik".
 
Dodao je da bi to dovelo do zamrzavanja evropskih integracija Srbije, značajnog usporavanja integracija Kosova, ali i čitavog regiona.

"Nijedan klub ne želi da uveze u svoje predvorje nestabilnost, pa ni EU - naročito nakon ulaska podeljenog Kipra u Uniju 2004. godine. Ovoga su svijesni i gotovo svi srpski i kosovski lideri i zato sam uveren da do 'zamrzavanja' neće doći", kazao je Kacin.

Prema njegovim riječima, Ahtisaarijev plan predstavlja odličnu osnovu za uređenje Kosova i prava manjina.

On je ponovio da je "apsolutno neprihvatljiva" podjela Kosova, jer bi to otvorilo Pandorinu kutiju novih zahtjeva za podjelu država na Zapadnom Balkanu i šire.

"Kosovo je definisano kao politička, geografska, historijska, pa i ekonomska cjelina... Kosovo može i mora da bude multinacionalno, multikulturno i multikonfesionalno društvo svih građana", rekao je Kacin.