Thaçi i Dačić sutra u Bruxellesu

Nova runda razgovora o rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Kosova. Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaçi, sastat će se sutra u Bruxellesu.

Dačić i Thaçi ulaze u novu rundu razgovara o rješavanju otvorenih pitanja nakon što je Srbija u petak proslavila Dan državnosti, a Kosovo jučer Dan nezavisnosti. Proslava pete godišnjice kosovske nezavisnosti podigla je nacionalni ponos Albanaca, ali je širom Srbije izazvala revolt i ogorčenje.
 
Posrednik u sutrašnjim razgovorima premijera Srbije i Kosova, kao i do sada, bit će visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Cathrine Ashton.

Očekuje se da glavna tačka dijaloga, koji že ovaj put trajati dva dana bude raspuštanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova.
 
S druge strane, analitičari smatraju da je teško odrediti kompromis za ovaj susret.
 
Analitičar Nexhmettin Spahiu kaže za portal "Indeksonline" da je sjever Kosova bio i jeste najosjetljivija tema za obje strane, te da takvo pitanje neće biti lako zatvoreno.
 
"Pitanje sjevera, naravno, da neće biti lako zatvoreno, jer je on glavna tema dijaloga Kosovo-Srbija", kazao je Spahiu.
 
Prema njegovim riječima, Srbi neće tako lako odustati od dobijanja teritorijalne autonomije.
 
"Iako je Srbima autonomija data Ahtisarijevim planom, jedna teritorijalna autonomija je dodatna želja. Srbi traže takvu stvar. Međutim to zavisi od kvaliteta kompromisa koji će biti postignut na narednom sastanku", dodao je Spahiu.
 
Po riječima drugog analitičara, Ardiana Arifaja, rezolucija Skupštine Kosova jasno definiše o čemu se u ovom dijalogu ne može raspravljati.
 
"Rezolucija Skupštine Kosova određuje linije koje ne može preći nijedan premijer. U tački 3 stoji da se treba čuvati unutrašnje ustavno uređenje Republike Kosovo, te da ni na koji način ne možemo imati status za sjever Kosova", rekao je Arifaj.
 
Prema njegovim riječima, Srbi mogu imati mnoge zahtjeve, sve do onih koji prijete stabilnosti na Kosovu i regiji.
 
"Srbi mogu zahtjevati svašta, mislim da je dovoljan Ahtisarijev paket. Njihovi zahtjevi mogu uticati na stabilnost zemlje i mogu destabilizirati region", dodao je on.