Sastanak Jahjaga-Nikolić

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga i predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić će se sastati 6. februara. Ovaj datum su za portal "Indeksonline" potvrdili diplomatski izvori u Prištini bliski pripremi ovog sastanka.

Prema riječima jednog zapadnog diplomate oni će se sastati u  Bruxellesu. Sastanku će prisustvovati i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, baronica Catherine Ashton.

Iz Ured predsjednika Kosova nije niti potvrđen niti demantiran datum i mjesto održavanja sjednice. Savjetnik predsjednice Jahjage, Arbër Vllahiu, potvrdio je za "Indeksonline" da se vrše pripreme za ovaj susret.

"Svi modaliteti i datumi se usklađuju sa Evropskom unijom", rekao je Vllahiu.

U međuvremenu, iz kabineta srbijanskog predsjednika, rečeno je medijima da će se sastanak održati na kraju februara.

"Mi smo izrazili spremnost da se ovaj sastanak održi i očekujemo odgovor kosovske strane", citirao je list "Blic" dužnosnike Predsjedništva Srbije.

A s druge strane izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin izrazio je žaljenje što je predsjednik Srbije odbacio inicijativu svojeg crnogorskog kolege Filipa Vujanovića da posreduje na sastanku predsjednika Kosova i Srbije.