Ivica Dačić

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić izjavio je da je situacija u Preševu stabilna i da jučerašnje uklanjanje spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) ne može da predstavlja problem za državu Srbiju, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Obraćajući se novinarima nakon Konferencije o saradnji sa oficirima za vezu stranih predstavništava u Beogradu, Dačić je rekao da Vlada Srbije više nije mogla da čeka s uklanjanjem tog spomenika jer je on nezakonito postavljen.
"Niko nema pravo da Srbiji dijeli lekcije po tom pitanju", rekao je Dačić.
Komentirajući proteste Albanaca u Preševu primijetio je da su istaknute zastave Albanije.
"To ustvari znači da je Kosovo lažna država... Zato sam ja govorio da treba pregovarati sa Albanijom", dodajući da prilikom uklanjanja spomenika u Preševu nije bilo represije i da to nema veue sa ljudskim pravima i slobodama.
Komentirajući zahtjeve da se pitanje Albanaca u Preševu rješava kao pitanje Srba na sjeveru Kosova, podsjetio je da je ranije baš on predlagao razmjenu teritorija, ali da ga niko nije ni saslušao. Štaviše, s tim u vezi bio je kritiziran u Srbiji, a to nisu prihvatili ni predstavnici međunarodne zajednice.