Odmah da podnese ostavku!

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocjenio je danas da se dogovorom o naplati carine na Kosovu "podrivaju sami temelji države" i da premijer Ivica Dačić treba odmah da podnese ostavku.

"Zahtevamo od Ustavnog suda da odmah donese odluku o obustavljanju primene uredbe koja se zapravo odnosi na integrisano upravljanje granicom, jer se sa poslednjim Dačićevim dogovorima o naplati carine podrivaju sami temelji države", rekao je Koštunica za agenciju Beta.
 
Po ocjeni Koštunice, novi dogovor Dačića i Hashima Thaçija, postignut prošle noći u Briselu o uspostavljanju i naplati carine, znači da je između Srbije i Kosova napravljena međudržavna granica.
 
"Koliko juče, Dačić je tvrdio da se ništa nije promenilo sa postavljanjem graničnih prelaza, a danas imamo i naplatu carine. Ovakvo protivdržavno delovanje srpskog premijera nažalost predstavlja novi krunski dokaz zašto Dačić više nema nikakav legitimitet da obavlja posao predsednika Vlade, i zato mora odmah da podnese ostavku", rekao je Koštunica.
 
Po riječima predsjednika DSS-a, ukoliko se Ustavni sud i dalje bude oglušivao i ne bude radio svoj posao, onda je i sud direktan saučesnik u rušenju ustavnog poretka Srbije, što zahtjeva pokretanje krivične odgovornosti samog Ustavnog suda.

Premijer Hashim Thaçi je poslije razgovora s predsjednikom Vlade Srbije, Ivicom Dačićem u Briselu rekao da će se sada naplaćivati carina po kosovskim zakonima i da je Srbija preuzela obavezu da rasformira paralelne strukture bezbjednosti na Kosovu.

S druge strane, predsjednik Vlade Srbije, Ivica Dačić je rano jutros kazao da je postignut dogovor da se carina i dažbine na sjeveru Kosova uplaćuju u poseban fond za razvoj sjevera.