Ivica Dačić

Srbija ima važnijih problema nego da li je fusnota na tabli ili u dokumentu. Srbija ne treba zbog toga da ne učestvuje na skupovima, kaže premijer Srbije, Ivica Dačić.

Premijer Srbije je za srbijanski "B92" rekao da postoje mnoge druge bolnije stvari od pitanja fusnote.

"Srbija ima važnijih problema nego da li je fusnota na tabli ili u dokumentima. Meni je pogrešno da Srbija zbog toga ne učestuje na skupovima, mi smo prihvatili druge mnogo bolnije stvari, nego pitanje fusnote", kaže Ivica Dačić.

Dačić kaže da je riječ o tumačenju koje je postojalo u to vrijeme, koje je bilo različito u Beogradu i Briselu. Dačić dodaje da nema rapsrave o tome šta je prethodna vlada dogovorila, i da fusnota treba da stoji.

"Da Kosovo bude označeno drugačije nego sve druge zemlje. Da li će fusnota biti na tabli ili na pratećim dokumentaima? Ako nešto nije na tabli da li treba da ne učestvujete na skupu", rekao je Dačić.

Dačić dodaje da se ne radi o ni o kakvom ustupku Prištini.

"U ugovoru nigdje ne piše da mora zvjezdica da bude na tabli. To je taj problem dvostrukog tumačenja", rekao je Dačić.

Premijer Srbije kaže da se time dobija da Srbija učestvuje u skupovima i gdje i Kosovo, pošto je ono je pozvano svuda u regionu.

"Šta mi dobijamo time da ne učestvujemo na tim skupovima? Zašto se Tadić rukovao sa Thaçijem a drugim je zabranjivao da učestvuju na regionalnim skupovima", kaže Dačić.

On dodaje da se Srbija neće "žrtvovati zbog zvjezdice i fusnote" i da je fusnota unaprijed izgubljena bitka.