Godišnji izvještaj

Evropska agencija za zaštitu granica - Frontex, objavila je u srijedu godišnji izvještaj za 2023. o kretanju neregularnih migracija u Evropi, u kome se navodi da je zapadnobalkanska ruta, koja je uključivala Albaniju, zabilježila pad od oko 31 odsto sa oko 99.000 zabilježenih slučajeva iregularnih migracija, u poređenju sa 2022. godinom, prenosi Gazeta express.

Kako se navodi u izvještaju, „dio migratornog pritiska sa srpskih granica prešao je na granice Bosne i Hercegovine, što je u prvih 11 mjeseci 2023. godine zabilježilo porast neregularnih prelazaka od 80 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Prema Frontexu, prijavljeni imigranti, kao najveći po broju, na zapadnobalkanskoj ruti, uglavnom su bili Sirijci, Turci i Afganistanci.

U rezimeu Frontexa navodi se da će se 2024. godine upravljanje evropskim granicama i dalje suočavati sa velikim izazovom koji karakteriše mogućnost povećanja migratornih tokova i prekograničnog kriminala.

Može se očekivati da će rizici za 2024. godinu, navodi Frontex, uglavnom uticati na rute Centralnog i Istočnog Mediterana.

Pojačani pritisak migratornih tokova u istočnom Mediteranu imao bi efekat i na Zapadni Balkan, navodi Frontex u godišnjem izvještaju za 2023.

Čak je i Albanija, kao dio balkanske migracione rute, pretrpela smanjenje migratornih tokova koji su dolazili uglavnom iz Grčke 2023.

Prema preliminarnim podacima, manje od 9.000 neregularnih stranih migranata pronađeno je na teritoriji Albanije, gdje je većina ušla iz Grčke.

Albanija je dio zapadnobalkanske rute, gde iregularni migranti koji ulaze sa južne i jugoistočne albanske granice sa Grčkom tranzitiraju iz severnih oblasti ka Crnoj Gori ili Kosovu sa krajnjim odredištem u zemlje Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express/Glas Amerike