OBOJICA ŽELE 'MIR'

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao "čovjeka mira" u intervjuu 10. marta, dva dana nakon sastanka lidera na Floridi.

Trump je 8. marta ugostio Orbana u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu, rekavši da je mađarski premijer "fantastičan lider". Orban ima dugogodišnju vezu s konzervativcima u SAD-u i jedini je evropski lider koji je otvoreno prijateljski nastrojen prema Kremlju.

Na Floridi su čelnici razgovarali o "širokom spektru pitanja koja pogađaju Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući iznimnu važnost jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije", navodi se u saopštenju iz Trumpove kampanje.

"Znamo iz (Trumpovog) predsjedništva da je on čovjek mira", rekao je Orban na mađarskoj televiziji, a prenosi Magyar Nemzet.

Kako je dodao, Trump ne krije svoje stavove i jasno je dao do znanja da je njegov cilj da unese "mir" u rusko-ukrajinski rat.

"Mi želimo ništa manje od mira, primirje što je prije moguće. Želimo kraj što je prije moguće. Ne vidim nikog drugog sa odlučnošću i snagom da to učini osim Donalda Trumpa. On ima vrlo jasnu viziju s kojom se teško ne složiti. On kaže sljedeće: prvo, on neće dati ni peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će rat završiti, jer je očito da Ukrajina ne može stati na svoje noge", kazao je Orban.

I Orban i Trump dijele viziju "mira" u Ukrajini koja podrazumijeva povlačenje međunarodne vojne podrške Kijevu. Trump je dugo kritikovao američku pomoć Ukrajini, a kao pretpostavljeni republikanski kandidat na američkim izborima 2024., njegov utjecaj na stranku doprinio je kontinuiranom zastoju u Kongresu oko pomoći SAD-a Ukrajini.

Orban je također iskoristio svoju poziciju u EU kako bi blokirao pomoć Ukrajini i suprotstavio se sankcijama Rusiji.

Orban je u intervjuu rekao da su Trumpovi planovi za okončanje rata "prilično detaljni" i da su u skladu s nacionalnim interesima Mađarske.

Trump je posebno tvrdio da bi mogao pregovarati o miru u Ukrajini u roku od 24 sata, iako nije opisao konkretne korake koje bi preduzeo da to postigne.