MONSTRUOZAN ZLOČIN

Na današnji dan prije tačno 30 godina agresorskom granatom ispaljenom iz sela Mrkovići ubijeno je 68, a ranjeno 142 Sarajlija na gradskoj pijaci Markale u centru Sarajeva.

Tokom četverogodišnje opsade Sarajeva gotovo nijedno mjesto u gradu nije bilo sigurno, a mnogi dijelovi grada su nažalost upamćeni kao mjesta strašnih zločina.
Jedno od takvih je i pijaca Markale, gdje je samo 5. februara 1994. godine ubijeno 68 građana.

Tog dana, kao i drugih dana u godini, veliki broj građana okupio se na pijaci Markale. Ipak, taj 5. februar bio je koban za 68 osoba, kada je agresorska granata kalibra 120 mm, ispaljena oko 12:30 sati sa položaja sela Mrkovići, pala na pijacu Markale, gdje se u tom trenutku nalazio veliki broj građana.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala osuđen je komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić. Dragomira Miloševića Haški tribunal 2009. godine osudio je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Presude pred Međunarodnim sudom

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) pravosnažno je u martu 2019. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog, i za teroriziranje i granatiranje građana Sarajeva, što je također jedna od tačaka za koje je na doživotni zatvor u junu 2021. osuđen i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Haški sud je u presudi Karadžiću, naveo da je "granata ispaljena od strane Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) na liniji sukoba u području Mrkovića, mjesta koje se nalazi sjeverno do sjeveroistočno od Markala, gdje je SRK držao minobacače 120 milimetara".
U Sarajevu je tokom rata, prema dostupnim podacima, poginulo više od 11.000 građana, među njima više od 1.500 djece. Više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno.

Pred sudom BiH niko nije osuđen


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći Bonnske ovlasti, nametnuo je 23. jula 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se onaj ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom bilo kojeg domaćeg ili međunarodnog suda.

Za granatiranje Markala niko nije osuđen pred lokalnim sudovima.