Reforme i stabilnost

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju James O`Brien kaže da je zastupnik politike provođenja reformi ‘koje znaju donijeti sa sobom i nestabilnost.’

Gostujući na panelu German Marshall Fonda, pomoćnik američkog državnog tajnika za Evropu i Euroaziju James O`Brien je govorio o dva pristupa rješavanju problema na Zapadnom Balkanu – kroz reforme i kroz stabilnost – te je naglasio da je on zastupnik politike provođenja reformi “koje znaju donijeti sa sobom i nestabilnost.”

Evo što je rekao o nedavnim izborima u Srbiji:

“Još ne znamo kako će izgledati vlada u Beogradu, međunarodni promatrači zapravo nisu nadgledali izbore, a za prikupljanje dokaza treba vremena. Treba vidjeti hoće li doći do formiranja vlasti u Beogradu. Na parlamentarnoj razini oporbene stranke su dobile 200.000 više glasova s mnogo više parlamentaraca nego što su imali prije… što može biti znak, u mnogim područjima, da se otišlo naprijed. Izazov je u tome tko će biti sposoban ispuniti obećanja građanima. Gledajući situaciju regionalno – Srbija stoji prilično dobro s investicijama i ekonomskim standardom. Ako stvari ostanu kakve su sada u temelju imamo situaciju u kojoj zarade rastu, ekonomija raste, vrijedne investicije dolaze u Srbiju…”

Zanimljivo je da su u Kongresu mnogo oštriji prema Aleksandru Vučiću uz prigovore o lažiranju izbora.

Lider koji imaju koristi od jačanja nestabilnosti


Pomoćnik državnog tajnika je naglasio da Sjedinjene Američke Države žele da i druge zemlje iz regije imaju iste mogućnosti te da su gospodarstvo i projekti poput Plana Europske unije za Zapadni Balkan dobar potsticaj za cijelu regiju.

“Ovo je prilika da regionalne zemlje dobiju mogućnost da dođu do većih investicija i vrijednih industrijskih projekata. To je prilika za političke čelnike. Zapadni Balkan čeka konačno odobrenje Plana rasta iz Europske unije, čija je suština davanje novca za provođenje reformi. Važno je što svaka država zavisi samo od sebe, druge ne mogu da je blokiraju.”

Prema njegovim riječima postoje i druge vrste reformi kojima se regionalni lideri žešće suprotstavljaju:

“Postoji niz lidera, posebno u Bosni i Hercegovini, koji imaju koristi od jačanja nestabilnosti. Niz lidera, posebno u BiH, imaju koristi od jačanja nestabilnost.”

O`Brien je zaključio da, iako postoje razlike od države do države, da regija Zapadnog Balkana ima dobru priliku za napredak, kakav nije postojao u prethodnom periodu.