Specifični uslovi

Evropska unija će posebno procjeniti Kosovo i Srbiju za mogućnost da imaju koristi od Plana rasta EU koji predviđa budžet od šest milijardi eura za Zapadni Balkan, najavio je generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Koopman, prenosi Albanian post.

Koopman je tokom današnje rasprave održane u Komisiji EU za spoljnu politiku i budžet rekao da se specifični uslovi za Kosovo i Srbiju odnose na to da će oni pristupiti procesu dijaloga uz posredovanje EU.

"To će se raditi pojedinačno za svaku od ove dvije zemlje. Drugim riječima, ako jedna zemlja ne napreduje, druga neće biti sputana ako napreduje u reformama”, rekao je on.

Govoreći o uslovima, posebno je naveo vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i poštovanje demokratskih vrijednosti.

On je rekao da će isplate iz Plana rasta biti izvršene tek nakon što bude dokaza da su preduzete neophodne reforme.

Prema podacima Evropske komisije, polovina sredstava iz Plana rasta u regionu Zapadnog Balkana ići će u okvire za investicije, jer postojeća sredstva koja su na raspolaganju nisu dovoljna za sprovođenje odgovarajućih investicija.

Ostatak će ići direktno u budžet, za finansiranje nekih od neophodnih reformi.

Koopman je pokazao da će model biti pojednostavljen, da se prilagodi Zapadnom Balkanu, ali i da poštuje pravila EU.

Evropska komisija vjeruje da će ovaj plan - iz kojeg će se dodjeliti posebna sredstva, uvelikio promjeniti region Balkana i biti generator značajnog ekonomskog rasta.

Visoki zvaničnik Evropske komisije je pojasnio da će dio finansijskih sredstava biti dat kao bespovratna pomoć, a dio u vidu povoljnih kredita.

On je rekao da su ti krediti neophodni, jer zemlje regiona nemaju mogućnost da obezbjede kredite po povoljnim uslovima na međunarodnom tržištu.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post