Najviše u Njemačkoj

Građani Albanije i dalje prednjače u odnosu na ostale građane iz zemalja Zapadnog Balkana po velikom broju zahtjeva za azil u zemljama Evropske unije, prenosi Gazeta express.

Prema posljednjem izvještaju Evropske agencije za azil, objavljenom u petak, Albanci su samo tokom novembra 2023. podneli oko 892 zahtjeva za azil u zemljama Evropske unije.

Iza Albanaca slijede građani Sjeverne Makedonije sa 711 zahtjeva, građani Srbije koji su podneli 507 zahtjeva, sa Kosova sa 281 zahtjevom, iz Bosne i Hercegovine sa 127 zahtjeva i iz Crne Gore sa 30 zahtjeva za azil.

Kako se navodi u izvještaju, koji prenosi Glas Amerike, tendencija svih građana Balkana je da traže azil u tri zemlje Evropske unije: Francuskoj, Njemačkoj i Italiji. Albanci takođe imaju najveći broj zahtjeva za azil koji ostaju na čekanju u zemljama Evropske unije za razmatranje.

Tako, prema podacima Evropske agencije za azil, na razmatranje zahtjeva za azil čeka 3.278 državljana Albanije, dok je 2.146 zahtjeva građana iz Sjeverne Makedonije, 1.250 zahtjeva iz Srbije, 966 zahtjeva sa Kosova, 540 iz Bosne i Hercegovine i 118 iz Crne Gore.

Svi zahtjevi za azil iz zemalja Zapadnog Balkana koji se razmatraju u zemljama Evropske unije imaju izuzetno nizak nivo prihvatanja.

Tako, prema izvještaju, Albanci imaju samo 0,55 odsto razmotrenih zahtjeva koji su prihvaćeni, dok nijedna balkanska država ne prelazi 1 odsto prihvaćenih zahtjeva za azil. Evropska agencija za azil saopštila je da su u novembru zemlje Evropske unije primile 118.000 zahtjeva za azil.

Dok je za period od januara do novembra 2023. godine zahtjev za azil u zemljama Evropske unije prešao preko milion, što je nivo koji podsjeća, prema podacima Evropske agencije za azil, na izbjegličku krizu 2015-2016.

Njemačka je u novembru 2023. godine zadržala poziciju glavne destinacije za tražioce azila u zemljama Evropske unije, primajući skoro trećinu svih zahtjeva za azil koji su podneti u zemljama Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express