Davos je skijalište koje se nalazi u švicarskim Alpima. Međutim, treba znati da to nije razlog zbog kojeg je poznato. Svakog januara Davos ugošćuje stotine političara, biznismena i drugih javnih ličnosti na onome što je poznato kao Svjetski ekonomski forum (WEF). Premijer Albin Kurti je trenutno tamo, ali hajde da prvo razgovaramo o forumu.

Klaus Schwab, švicarsko-njemački ekonomista i profesor, osnovao je ovaj forum 1971. godine kao pokušaj jačanja globalne saradnje u političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima.

U njemu učestvuju moćni lideri, bogati biznismeni, članovi društva iz cijelog svijeta. Često se ovakva organizacija kritikuje kao "bagain shop" za privilegovanih jedan odsto.

Tako Davos, jednu sedmicu u godini, tačnije u januaru, postaje fokus svjetske pažnje, dok se globalna elita okuplja u ovom malom gradu kako bi razgovarala o svjetskim problemima.

Obnova povjerenja

To će biti tema ovog sastanka, koji je 54. po redu. Kako se navodi na zvaničnom sajtu, sastanak ovog puta ima za cilj "obnavljanje kolektivne agencije i jačanje osnovnih principa transparentnosti, dosljednosti i odgovornosti među liderima".

Tokom cijele sedmice, do 19. januara, održavat će se sastanci i različiti paneli za diskusije na kojima će se razgovarati o napretku u globalnoj sigurnosti, trgovini, ekonomskom rastu, poslovima, klimi, energetskoj tranziciji, tehnologiji, zdravlju i blagostanju.

Kompletan program foruma možete pročitati OVDJE.



Kurti i Vučić

U ono što se često predstavlja kao „privilegovanih jedan odsto“ pripadaju i premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dvojica lidera nisu se sastajala od 14. septembra, a najvjerovatnije se njihov susret ne očekuje ni u ovoj organizaciji.

Međutim, šef kosovske vlade je rekao da će možda biti na panel diskusiji sa Vučićem i prvi put ćemo  obojicu možda moći da vidimo pred javnošću.

"Moguće je da ću biti na panelu sa predsjednikom Srbije, dok ću sutra imati sastanak sa visokim zvaničnikom američkog State departmenta Jamesom O’Brienom, koji Kosovo poznaje tri decenije", rekao je on.

S druge strane, portal Nacionale je pogledao program objavljen na službenoj stranici Davos Foruma.

Premijer Albin Kurti se tamo još uvijek ne pojavljuje kao učesnik nijednog panela na kojem će govoriti drugi političari.

Predsjednik Srbije će, čini se, prekosutra učestvovati u raspravi na temu "Nova zora za Euroaziju?".



Tu se vidi da će biti i drugih učesnika, mada se ne zna da li je ovo panel za diskusiju o kojoj je Kurti govorio.

U međuvremenu, iz kabineta premijera nisu izneli detalje o mogućem Kurtijevom učešću u bilo kom panelu tamo, osim što je rečeno da se sastanci mogu održavati i na marginama foruma.