Ocjena stučnjaka

Kosovo i Albanija postigli su na desetine sporazuma za jačanje ekonomske saradnje, ali ekonomski stručnjaci ističu da se mnogi od njih ne sprovode u praksi, prenosi RTK.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna kaže da se privrednici godinama unazad žale na razne barijere.

“Nedostaje nam vladino tijelo koje bi svakodnevno vršilo nadzor nad sprovođenjem ovih sporazuma. Kada se sastanu dvije vlade, dva premijera potpisuju sporazume, ali primena zavisi od civilnog osoblja. Postoje sporazumi koji još nisu počeli da se sprovode, imamo brojne pritužbe naših privrednika koji izvoze u Albaniju zbog raznih barijera koje nisu otklonjene uprkos činjenici da su mnogi ugovori potpisani”, kaže Rafuna.

Kosovu i Albaniji su potrebni istinski dijalog i partnerstvo, ocjenjuje ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu i dodaje da je ekonomsko-politička saradnja na kritičnoj tački.

“Ne možemo da idemo dalje samo sa slikom sastanaka vlada, potrebna nam je primjena ovih sporazuma. Moramo da ispitamo ekonomiju između dvije zemlje. Ovi izvještaji bi trebalo da budu depolitizovani i trebalo bi da bude više transparentnosti“, kaže Gërxhaliu.

Stručnjaci ocjenjuju i da Kosovo i Albanija moraju da urade više na moći proizvođača kako ne bi previše zavisili od uvoza iz različitih zemalja.

Izvor: Kosovo Online/RTK