SMART Balkans

Opšta polarizacija globalne scene direktno utiče na dinamiku bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. Uznemirujući rast rodno zasnovanog nasilja i femicida, političke propagande i političkog ekstremizma u zemljama Zapadnog Balkana kao prijetnje miru i stabilnosti zemalja, zahtevaju hitnu reakciju institucija i drugih aktera, zaključak je predstavnika organizacija civilnog društva iz zemalja Zapadni Balkan na regionalnoj konferenciji SMART Balkans.

Upravo u tako polarizovanom svijetu, organizacije civilnog društva imaju ključnu ulogu u djelovanju protiv širenja radikalizacije, obezbeđujući alternativne narative i platforme za dijalog koji se suprotstavljaju ideologijama koje obezbeđuju prateće sukobe, zaključuju stručnjaci i predstavnici organizacija civilnog društva iz zemalja Zapadni Balkan na regionalnoj konferenciji SMART Balkans "Mir i prosperitet na Zapadnom Balkanu: Šta preti regionu i kako iskoristiti mogućnosti" koja je prošle nedjelje održana u Skoplju.

Kako prenosi Klan Kosova učesnici konferencije su zaključili da su mir i stabilnost ključni faktori za ekonomski i društveni prosperitet regiona Zapadnog Balkana.

"S druge strane, region se suočava sa porastom partijske propagande, političkog ekstremizma i nacionalizma kao pretnje miru, prosperitetu i demokratiji. Projekat SMART Balkan kroz umrežavanje organizacija iz regiona i realizaciju zajedničkih regionalnih projekata radi na kreiranju rješenja za taj problem", rečeno je na ovoj konferenciji.

Svake godine u regionu Balkana sve više ljudi strada od posljedica nasilja i nasilja u porodici, iako su se prijavljivali institucijama, ali nisu dobili adekvatan odgovor nadležnih institucija.

Direktorka Centra za istraživanje i kreiranje politike prosperiteta iz Skoplja Marija Risteska kazala je da suzbijanje nasilja nad ženama i djevojčicama nije samo pitanje ljudskih prava, već ključna komponenta za izgradnju društva koje napreduje na polju jednakosti, pravde i principa mira i prosperiteta.

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, govoreći na regionalnoj konferenciji "Mir i prosperitet u Zapadni Balkan", kazala je da je miran i bezbjedan Balkan moguć samo ako imamo integrisan Balkan.

"Više puta se pokazalo da su integracioni procesi za nas i procesi pomirenja unutar svake naše zemlje, ali i između nas", dodala je.

Projekat "SMART Balkan" na regionalnoj konferenciji "Mir i prosperitet na Zapadnom Balkanu: Šta preti regionu i kako iskoristiti mogućnosti" dodjelio je 11 regionalnih grantova i dodatnih 11.228.098 eura za operativne grantove za 22 društvene organizacije civila iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova.

Blizu 17 miliona eura je ukupna vrijednost grant programa za organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana, sa ciljem jačanja organizacija i mreža civilnog društva u regionu i njihovog aktivnijeg učešća u izgradnji mirnog i inkluzivnog društva.

Projekat SMART Balkan se realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, u partnerstvu Centra za promociju civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Centra za istraživanje i kreiranje politika iz Sjeverne Makedonije i Instituta za demokratiju i posredovanje iz Albanije, finansijski podržan od Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova