Burna sjednica

Skupština Albanije je u četvrtak sa 75 glasova izglasala ukidanje parlamentarnog imuniteta bivšem premijeru Saliju Berishi, čime je na zahtjev Specijalnog tužioca otvoren put za njegovo hapšenje.

Skupština Albanije odobrila je zahtjev Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Tirani (SPAK) za davanje dozvole za hapšenje bivšeg premijera Berishe. Predmetni zahtjev je usvojen tokom tenzija na današnjoj sjednici parlamenta koja je trajala oko devet minuta. Za ukidanje imuniteta bilo je 75 od 140 zastupnika u albanskom parlamentu, dok je sjednici prisustvovao i sam Berisha.

I današnju sjednicu Skupštine Albanije obilježile su tenzije i incidenti, budući da su zastupnici Demokratske partije Albanije (PD) i drugi poslanici opozicije van zastupničkih grupa stolicama blokirali govornicu, bacali dimne bombe i sukobljavali se sa stražarima prilikom ulaska u salu.

Nakon usvajanja zahtjeva za skidanje zastupničkog imuniteta, Specijalni prvostepeni sud za korupciju i organizovani kriminal Albanije mora odlučiti o izmjeni mjere sigurnosti bivšem premijeru Berishi.

SPAK je 12. decembra zatražio od Skupštine Albanije da odobri hapšenje bivšeg premijera Berishe, kroz izmjenu sigurnosne mjere. Trenutno, bivši premijer Berisha je prinuđen da se pojavi pred sudskom policijom, a izrečena mu je i zabrana napuštanja zemlje zbog optužbi i za korupciju.

Berishinom zetu, Jamarberu Malteziju, prvobitno je određena mjera "zatvorskog pritvora", a potom i "kućnog pritvora", jer je osumnjičen za korupciju i pranje novca. Navodno je Berisha promijenio neke zakone u korist zeta u privatizaciji terena i sportskih objekata Fudbalskog kluba Partizan i Sportskog kluba Partizan u Tirani.

Bivšeg premijera Berishu su SAD i Velika Britanija ranije proglasile osobom "non grata".

Berisha je obavljao funkciju predsjednika Albanije u periodu od 1992. do 1997. i premijera od 2005. do 2013, dok je na izborima 25. aprila 2021. izabran za zastupnika opozicione stranke, Demokratske partije Albanije.

U Skupštini Albanije Berisha trenutno obavlja funkciju kao zastupnik van zastupničkih grupa, zbog nedavnih sukoba unutar Demokratske partije.

Anadolija