Samo tri glasa za

Poslanici Socijalističke partije (SP) u parlamentu Albanije odbacili su danas amandman kojim je predviđena finansijska pomoć Kosovu za odbranu i bezbjednost od 50 miliona eura, a koji je predložio predsjednik Demokratske partije Lulzim Basha.

Amandman je dobio samo tri glasa za, nijedan uzdržan, a ostali su bili protiv.

Basha je predložio uključivanje podrške Albanije Kosovu u vidu finansijske pomoći za potrebe odbrane i bezbjednosti u iznosu od najmanje pet milijardi albanskih leka godišnje, počev od 2024. godine.

Drugi prijedlog se odnosi na tretman rizika koji dolazi od korupcije na visokim nivoima.

Iz tog razloga, Basha je predložio da se u strategiju nacionalne bezbjednosti uključi jačanje pravnog osnova i instrumenata za kontrolu integriteta političara i visokih državnih funkcionera.

Prema Bashi, "zaštita i bezbjednost teritorijalnog integriteta, bezbjednosni kapaciteti i funkcionisanje demokratskih institucija Kosova su prioriteti nacionalne bezbjednosti Albanije, koji proističu ne samo iz ustavne obaveze, već takođe u okviru međunarodnih obaveza da se obezbjedi mir, stabilnost i povećana saradnja u našem regionu u pravcu budućnosti i evroatlantskih vrijednosti".