Vanredni sastanak

Vanredni sastanak predstavnika Kosova i Srbije, o pitanju nestalih lica, biće održan u Švicarskoj u januaru uz posredovanje Međunarodnog crvenog krsta, piše Dukađini.

"To je neposredan vanredni sastanak koji će se zapravo održati u Ženevi, u Švicarskoj, uz posredovanje Međunarodnog crvenog krsta, i to je prilika da naši međunarodni prijatelji, međunarodni faktor, direktno vide naše zahtjeve i blokade koje Srbija pravi", kazao je predsjednik Komisije za nestala lica Kosova Andin Hoti.

Kosovska strana će izneti zahtjeve za nastavak iskopavanja na teritoriji Srbije zbog, kako se navodi u tekstu, sumnje da postoji još masovnih grobnica sa tijelima poginulih u posljednjem ratu.

Ove godine dvije nedjelje su vršena iskopavanja na lokaciji zvanoj Štavalj u Srbiji. Prema Hotiju, koji ne vjeruje "da će se Srbija po tom pitanju promjeniti", lokacija u Štavlju je komplikovana.

"Tamo bi moglo biti masovno groblje, s obzirom na to da su tamo viđeni autobusi kada su ljudi masakrirani i nestali. Ali, s obzirom na to da je lokacija Štavalj veliki rudnik koji izbacuje tone na dnevnom ili nedeljnom nivou, komplikovano je", rekao je on.

Međutim, tokom dvije nedjelje koliko su trajala iskopavanja u Srbiji, prema riječima antropologa Valona Hysenija, nisu pronađeni posmrtni ostaci. On kaže da očekuju nastavak iskopavanja na tom području sljedeće godine.

"Za ovu godinu, vjerujem da je kasno, ali nakon što svjedoci budu vraćeni na ispitivanje, ponovo ćemo apelovati da se vratimo na tu teritoriju jer možda nešto ima na toj lokaciji. Daćemo sve od sebe da se vratimo i ponovo kopamo“, naveo je Hyseni.

U Kiževaku, u Srbiji, 2020. godine su pronađeni posmrtni ostaci većeg broja albanskih civila ubijenih tokom rata na Kosovu, pet godina nakon što su tamo obavljena iskopavanja.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini