Kandidat za članstvo u EU!?

Poslanica Evropskog parlamenta i istovremeno izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon je u Zadnjem dnevniku na RTK-u, komentarišući izbore u Srbiji, rekla da se osjeća šokirano i iritirano nivoom tamošnjih izbornih standarda. Bila je dio delegacije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore u Srbiji.

Cramon je navela neke od nepravilnosti koje su učinjene u tom procesu, rekavši da se od zemlje kandidata za članstvo u EU očekuje veće poštovanje demokratskih standarda.

"Bila sam član delegacije za posmatranje izbora Evropskog parlamenta u Srbiji, gdje su zajedno sa svojim kolegama posmatrali vanredne parlamentarne izbore. Izbori u Srbiji održani su pod nejednakim uslovima i sprovedeni su uz česte nepravilnosti na dan izbora i prije njih, kao što su zloupotreba administrativnih resursa, kupovina glasova i narušavanje tajnosti glasanja“, rekla je Cramon.

Ona je rekla da ima svjedoka koji su doveli birače iz Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

"Tamo smo vidjeli mnoge stvari, videli smo slučajeve organizovanog ponašanja birača iz Republike Srpske i zastrašivanja birača. Apsolutno smo očekivali više demokratske standarde od zemlje kandidata za članstvo u EU koja pregovara o članstvu u EU. Šokirana i iziritirana nivoom ovih izbornih standarda“, rekla je Von Cramon, dodajući da je potreban međunarodni nadzor i puna istraga.

Na pitanje da li će Vučić promijeniti stav o dijalogu, Von Cramon je rekla da je za sada teško reći po ovom pitanju.

"Možemo se nadati najboljem. Nadam se da će EU djelovati u ovom pravcu na način koji smo vidjeli posljednjih nedjelja, da je EU odlučnija i da su sa druge strane i SAD bile veoma jasne, ali da i Kosovo mora da sprovede obećano. Dakle, pristup će biti korak po korak“, izjavila je Von Cramon.

Vezano za ideju da Vučić čeka da Donald Trump pobjedi u SAD i da krene u ofanzivu na Kosovo za njegovo odvajanje, Von Kramon je rekla da ćemo, ako se desi da Trump ponovo pobjedi, imati veće probleme od dijaloga.