Politički analitičar

Politički analitičar Nexhat Behluli ocjenio je da izlaznost građana Medveđe, Preševa i Bujanovca na jučerašnjim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji "nije bila loša", a da je lista "Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina" "podbacila" jer je, kako ukazuje, njen nosilac i doskorašnji gradonačelnik Preševa Shqiprim Arifi otvoreno pokazao kritički stav prema politici kosovskog premijera Albina Kurtija.

Behluli je komentarišući izbore u Srbiji naglasio i da je bilo očekivano da će Shaip Kamberi osvojiti još jedan mandat u Narodnoj Skupštini Srbije.

Prema njegovim riječima Arifija je sukob sa Kurtijem koštao podrške Albanaca.

"Shqiprom Arifi je u otvorenom sukobu protiv Albina Kurtija. To je dovelo do ignorisanja njegove liste na jučerašnjim izborima. Ovog puta je pretrpeo debakl. Albanci u 'Preševskoj dolini' ne tolerišu kada lider ulazi u sukob sa vođama vlade Kosova. Arifi je čovjek iz Njemačke i ne odgovara mentalitetu Albanaca. On je arogantan i često igra ulogu kao da je premijer Kosova", rekao je Behluli za Kohu.

On smatra da će se opozicija u Srbiji pobuniti nakon objavljivanja preliminarnih rezultata i proglašenja pobjede SNS.

"Očekuje se da će sutra biti problema u Srbiji, jer se opozicija protivi ovim rezultatima izbora. Ako ovi rezultati ostanu, SNS ima apsolutnu većinu sa 129 mjesta u Skupštini. Bilo je iznenađenje s obzirom da je opozicija bila dobro pripremljena", ocjenio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore