Ravnoteža u regionu

Povodom obilježavanja 111. godišnjice nezavisnosti Albanije, diplomata Albert Prenkaj izjavio je da Albanci moraju da se ujedine oko strategije "albanski mir", i na taj način se suočiti sa, kako kaže, drugom strategijom - "srpskim svetom".

"Kako bi se stvorila ravnoteža u regionu, Albanci se moraju ujediniti oko ove strategije. Koordinacija između Tirane, zvanične Prištine i Unije za zaštitu interesa Albanaca koji nisu većina u Srbiji je hitna potreba i treba da se borimo za politička i ljudska prava kako bismo imali dostojanstveno predstavljanje i u drugim zemljama“, rekao je Prenkaj za ABC news.

Na pitanje šta treba da se uradi da bi se postiglo jedinstvo, Prenkaj je rekao da je potreban "kolektivni dualizam".

"On je rezultat teške i geografske istorije između Albanaca i proglašenja nezavisnosti Kosova, demokratizacije Albanije i njenog puta u EU sa nadom da Kosovo i region imaju budućnost evropske zajednice u kojoj je Brisel centar svih Albanaca. Državna zastava treba da bude putokaz na ovom putu Albanaca u regionu. Dakle, Albanci treba da projektuju budućnost samo u evropskoj zajednici, ujedinjenoj, sa Briselom kao zajedničkim glavnim gradom”, dodao je Prenkaj.

Izvor: Kosovo Online/abcnews