Analitičari iz Skoplja

Analitičari iz Skoplja Ibrahim Mehmeti i Jeton Halimi iz Instituta za lokalne i globalne poslove, smatraju da bi eventualno stvaranje ogranka Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija u Sjevernoj Makedoniji, moglo da podjeli albansku opoziciju u toj zemlji, ali i Albance uopšte i da se pretvori u problem, prenosi ABC news.

"To je utisak koji se teško može opovrgnuti. Činjenice na terenu to dokazuju. Ono što vidim, čak ni opozicija nije zadovoljna idejom o formiranju ogranka Kurtijeve stranke u Sjevernoj Makedoniji. To će im biti konkurencija. Pristalice Samoopredjeljenja su potencijalni birači, uglavnom, opozicionih partija. I same stranke koje su čekale da im Kurti pomogne, mogu se pretvoriti u problem. To je velika nepoznanica“, istakao je Mehmeti.

On dodaje da ne želi da vjeruje da Kurti ima namjeru da izazove podjele, ali primjećuje da čak i dobre namjere mogu izazvati loše stvari.

"Vidjećemo. Albanske stranke mi djeluju nervoznije, to može da izazove podjele. Ne vidim da postoji neka jaka kohezija. To može da izazove probleme njima, ali i Albancima uopšte. Može biti opasno", rekao je Mehmeti.

Halimi je naveo da je Kurti "klasični prevarant", koji izaziva podjele.

"Poznato je da Kurti izaziva podjele, on je tipičan prevarant. U Sjevernoj Makedoniji je dobio jasnu poruku. Imamo dobre odnose sa Sjevernom Makedonijom, ali on koristi unutrašnje podjele", rekao je Halimi.

Izvor: Kosovo online/ABC news