Rusija može stvoriti nove krize na Balkanu i u Moldaviji kako bi skrenula pozornost svijeta s rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Danas svi raspravljaju o krizi na Bliskom istoku. Ali, kao što sam već rekao iskreno, to nije jučerašnji problem. A ni prekjučerašnji problem. Svi znaju za taj stalni sukob i stalni rat, ali niko ne želi okončajte to. Budući da je zgodno - u nekom trenutku, samo ponovno uzmite ovaj mehanizam. Ovo je eksplozija na Bliskom istoku, Rusija stoji iza ovoga, sigurni smo, sa svojim saveznikom Iranom," rekao je afričkim novinarima.

Zelenski je pozvao da se obrati pažnja na Balkan jer dobijaju informacije o ruskim planovima.

"Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobivamo informacije: Rusija ima dug plan. Bliski istok, bit će barem Balkan, ako sada zemlje svijeta ništa ne poduzmu. Bit će ponovo takva eksplozija", rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, Rusija je ponovno zainteresirana za preusmjeravanje pomoći.

"Kada želite pomoći jednoj zemlji ili počnete dijeliti tu pomoć i pozornost na mnoge zemlje, mnoge izazove, mnoge humanitarne izazove. Moldavija. Sada počinju potkopavati situaciju u Moldaviji. Pokazati da tamo nešto nije u redu tokom izbora. Proglasiti izbore neustavnim. Ponovno srušiti sadašnju vladu. Srušiti vladu koja je proevropska", kazao je Zelenski.

Da riječi Zelenskog nisu bezazlene dovoljno govori činjenica da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik odavno ima secesionističke planove koje bi dovele do destabilizacije BiH i cijelog Balkana. Njegova sve češća putovanja u Moskvu govore da on tamo ima podršku za svoju politiku.

Pored igranja s teritorijalnim integritetom i suverentitetom BiH, Dodik je nedavno spomenuo i Crnu Goru.

"Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora", izjavio Dodik.

On je jučer (srijeda) izjavio da je "ujedinjenje Srbije i Republike Srpske legitiman politički cilj".

Sudski proces koji se vodi protiv Milorada Dodika zbog kršenja zakona, on i njegovi najbliži saradnici sada pokušavaju predstaviti kao "napad na RS", a ministar policije RS-a Siniša Karan kaže da će "na svaki mogući način braniti predsjednika RS-a".