Stop!

Grčka je odbila da podrži pismo kojim se od 27 članica Evropske komisije traži da otvori prvih pet poglavlja u pregovorima za pridruživanje EU. Kako za Euraktiv kaže izvor iz diplomatskih krugova Atina tako vrši pritisak na Tiranu kako bi pokazala napredak u rješavanju bilateralne krize nastale u maju hapšenja etničkog grčkog kandidata za gradonačelnika Fredi Belerija.

Beleri, koji se kandidovao pod zastavom opozicije, a koji je optužen da je kupovao glasove, pobjedio je na izborima u Himari u južnoj Albaniji, ali nije mogao da položi zakletvu kao gradonačelnik zbog hapšenje i uprkos apelima da mu se dozvoli da položi zakletvu.

Atina je više puta pozivala Albaniju da mu dozvoli da položi zakletvu, nazivajući to politički i etnički motivisanim hapšenjem, dok je albanska vlada rekla da ne može da se miješa u sudske postupke i da pravosudni sistem mora da ide svojim tokom.

Prema izvoru portala, Atina naglašava nekoliko pitanja u vezi sa vladavinom prava, kao što je slučaj Beleri i primjenu nekih zakona koji se odnose na albansku grčku manjinu, kao što su imovinska prava.

Isti izvor je istakao da postoji i problem u popisu koji se trenutno sprovodi, jer su prijavljeni slučajevi da pripadnicima grčke manjine nisu postavljali pitanja o vjeri ili jeziku.

"Atina ne zatvara vrata (pristupanju EU), ali postoje neka pitanja koja treba da se riješe. Kako stvari stoje već tri nedjelje, proces ne može da se nastavi", rekao je izvor.

Kritičari u Atini rekli su da iza situacije stoji poslovna motivacija, nagovještavajući da vlada Albanije želi da zadrži kontrolu nad građevinskim dozvolama izdatim u Himari, popularnoj ljetnjoj destinaciji sa unosnim tržištem nekretnina, zbog čega se Beleri, koji predstavlja grčku manjinu i albansku opoziciju, vidi kao politička prijetnja, što Tirana negira.

Sa druge strane albanski nacionalisti kažu da se jednostavno identifikuju kao Grci da bi dobili grčke (i de fakto EU) pasoše i novac od Atine.

Sali Berisha, bivši predsjednik i premijer koji je trenutno pod krivičnom istragom, rekao je da su policija i tužioci organizovali Belerijevo hapšenje i suđenje.

On je insinuirao da iza slučaja stoji Rama, koji nas je „doveo do konfrontacije sa susjedima” zbog naglog pogoršanja odnosa.

U nedavnom intervjuu, Rama je ponovio da nije umješan u situaciju i da ne može ni na koji način da se miješa.

Izvor: Kosovo online/Euraktiv