Izvestilac EU za dijalog

Izvestilac EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kaže da je tokom posjete Kosovu predložio jasan dnevni red za predstojeći sastanak u Briselu, usklađen sa očekivanjima evropskih lidera, kao i da će primarni fokus biti na postizanju trenutnog napretka u implementaciji Sporazuma i pronalaženju održivih rešenja za izazovnu situaciju na sjeveru Kosova.

Lajčak je na Facebooku naveo da je cilj njegove posjete bio da postavi temelje za predstojeći sastanak glavnih pregovarača koji će se održati uskoro.

Dodao je da je pored razgovora sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem, informisao i šefove diplomatskih misija EU sa sjedištem na Kosovu.

“Pored toga, sastao sam se sa komandantom Kfora Ulutashom. Naš razgovor se bazirao na bezbjednosnu situaciju na sjeveru Kosova, a ja sam mu pružio sveobuhvatno ažuriranje o Dijalogu i predstojećim pregovorima. Zahvalan sam na produktivnoj saradnji”, naveo je Lajčak.

Lajčak je posjetu završio sastankom sa predstavnicima opozicionih partija.

“Imali smo interaktivne diskusije o nedavnim dešavanjima, kao io budućem putu u dijalogu i na putu Kosova u EU”, istakao je, između ostalog, Lajčak.

Izvor: Kosovo Online