PAKT ALBANIJE I ITALIJE

Premijer Albanije Edi Rama i premijerka Italije Giorgia Meloni prije dva dana potpisali su sporazum koji su mnogi ocijenili historijskim, a koji se odnosi na uspostavu migrantskih centara u Albaniji kojima bi rukovodila Italija.

Nakon potpisivanja sporazuma, Rama i Meloni su izjavili kako je sporazum historijski kako za dvije države, tako i za cijelu Evropsku uniju s obzirom na to da je ovo prva ovakva vrsta sporazuma na prostoru Evrope.
"Sporazum se sastoji u tome da će Albanija dati Italiji mogućnost korištenja nekih područja albanske teritorije u kojima će Italija moći, o svom trošku i pod svojom jurisdikcijom, da stvori dvije strukture u kojima može uspostaviti centre za upravljanje ilegalnim migracijama", navodi se.

Nakon potpisivanja, italijanski mediji bavili su se i detaljima cijelog sporazuma te su naveli šta su zapravo Meloni i Rama potpisali i kako bi se sporazum trebao implementirati 2024. godine.

"Ugovor o pritvorskom centru za tražioce azila trajat će pet godina, a moguće je da će se produžiti na još pet. Napuštena baza u Gjaderu bit će ustupljena Italiji besplatno, a Italija će je u potpunosti opremiti. Međutim, neminovno će postojati troškovi koje treba da plate Albanci pa se stoga očekuje paušalna nadoknada od 16,5 miliona eura godišnje", navodi se.

Također, Italija će snositi odgovornost i za zdravstveni segment kampa.

"Primjera radi, ako ambulanta nije dovoljna, Italija će snositi sve troškove. Isto tako, Italija će snositi 100 posto troškova za nabavku medicinske opreme i lijekova, uključujući vakcine i ostale usluge", pojašnjava se.

Kada je riječ o jurisdikciji, zvanični Rim garantovao je Briselu da će ona ostati u potpunosti italijanska.

"S tim u vezi, Albanija se zalaže za podsticanje ulaska advokata i međunarodnih organizacija, ali se istovremeno već očekuje da će Italija moći da plati sudske troškove albanskih advokata koji će pratiti žalbe", ističe se.

Objašnjeno je i kako će izgledati ulazak migranata u Albaniju.

"Ulazak migranata u Albaniju odvijat će se isključivo brodovima Italije koji će pristajati u luci. S obzirom da će albanska policija nadgledati okolinu baze, za njih će biti potrebni novi smještajni kapaciteti. Očigledno, Italija će platiti i ovo", piše La Stampa.

S druge strane, italijanska policija garantovat će red, mir i sigurnost unutar pritvorskog centra za migrante.

"Policija će sprečavati njihov neovlašteni izlazak na teritoriju Republike Albanije. U slučaju bijega, albanske vlasti će ih vratiti nazad", zaključuje se.