Predsjednik Sjeverne Makedonije

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je u intervjuu za albansku televiziju "Shenja" ponovo prokomentarisao posjetu premijera Kosova Albina Kurtija dvema opštinama sa albanskom većinom - Tetovu i Čairu u Skoplju, ocjenjujući da je premijer Albanije Edi Rama možda bio uvređen tom posjetom.

Pendarovski je naveo da je Kurtijeva posjeta povodom preimenovanja jedne ulice po Ademu Demaçiju, iskorišćena za "igranje na kartu 'velike Albanije'".

"Postojala je karta 'velike Albanije', a drugi element koji me je zbunio bio je Kasami, koji je snimio video u kom kaže - dobrodošli u glavni grad Albanaca, oslovljavajući Kurtija kao da je premijer Albanaca, što je uvreda za Ramu. Mislim da ne treba da koristimo ovu vrstu nacionalističke retorike", rekao je Pendarovski.

Govoreći o dešavanjima na sjeveru Kosova, rekao je da u spoljnoj politici, kao predsjednik, ima odgovornost.

"Po meni je makedonska država reagovala na dešavanja na Kosovu", dodao je Pendarovski.

On je rekao da su osjećanja makedonskog naroda specifična prema Srbiji, što, kako ocjenjuje, ima veze sa dugim zajedničkim životom u Jugoslaviji.

"Tačno je da neki politički subjekti pokušavaju da recikliraju ponašanje jugoslovenskih vlasti u posljednjoj deceniji. Mi smo uspješno imitirali Miloševića i njegovu politiku prema Albancima, jer je narativ bio da samo silom može da pobjedi Albance. Poslije 1991. godine promjenio se narativ, a zatim i poslije Ohridskog sporazuma. Bojim se da neki ljudi sa impulsima bivše Jugoslavije misle da je to jedini način da Albanci budu disciplinovani i da se solidariše sa srpskim svijetom. Mislim da bi konačno trebalo da sprovedemo teoriju predsjednika Gligorova - da nam je i u tim stvarima potrebna distanca”, rekao je Pendarovski.

Produktivnost "Otvorenog Balkana" bila bi mnogo veća da su sve države regiona uključene

Kada je riječ o "Otvorenom Balkanu", Pendarovski je rekao da je hendikep ako nisu sve zemlje uključene u inicijativu, jer se onda ne može ostvariti prekogranična saradnja.

"Produktivnost bi bila pet puta veća da su sve države regiona članice", rekao je Pendarovski.

Izvor: Kosovo Online