Bez odlaganja i uslova

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je da Kosovo i Srbija moraju paralelno da sprovode dogovorene sporazume, bez odlaganja i uslova.

Lajčak je rezimirajući sedmicu, u objavi na Facebooku naveo da su se planirani kratki sastanci evropskih lidera sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, pretvorili u duge odvojene pregovore.

"Pozdravljam što su oba lidera pokazala spremnost da implementiraju sporazum, iako se nisu dogovorili o modalitetima. Imali su komentare i pitanja na evropski prijedlog statuta za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji smo im predstavili tokom naše zajedničke misije prošle subote.  Nadam se da ćemo u narednim nedjeljama moći da razjasnimo otvorena pitanja i nedoumice", poučio je Lajčak.

Lajčak ističe da Statut ZSO predlaže moderan evropski način za rješavanje osjetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima i ne prelazi crvene linije strana koje su prethodno definisane.

Dodaje da ZSO nije jedini element koji treba implementirati.

"Srbija takođe ima mnogo nerešenih obaveza iz sporazuma i moramo da vidimo da implementacija napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili ono na šta su se dogovorili. Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja. Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu. Imajući to na umu, pozvaću glavne pregovarače uskoro u Brisel da razgovaraju o narednim koracima", zaključio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online