Emisar EU

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da su deeskalacija situacije u normalizacija odnosa između Kosova i Srbije hitnije nego ikada.

Lajčak, koji će danas u Luksemburgu, zajedno sa visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom, izvestiti šefove diplomatija Unije o posjeti Prištini i Beogradu, gdje je bio sa izaslanicima Francuske, Njemačke i Italije, kao i sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, poručio je na Facebooku da je fokus razgovora sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio na unapređenju normalizacije odnosa, kao i bezbjednosnoj situaciji na sjeveru Kosova.

"Sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem razgovarali smo o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa i napredovati u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji. Bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova takođe je bila tema razgovora. Podvukli smo obojici lidera da događaji od 24. septembra predstavljaju jasnu eskalaciju bez presedana, što takođe pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada", naveo je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU je dodao da je tokom posete naglašeno da svi počinioci iz Banjske moraju biti privedeni pravdi i da se očekuje puna saradnju Srbije u tom pogledu.

"Događaji od 24. septembra ne mijenjaju činjenicu da su Kosovo i Srbija ranije ove godine ušli u Sporazum o putu normalizacije. Preneli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odlaganja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj posjeti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore", poručio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online