ZAPADNI BALKAN

Na današnjem sastanku u okviru summita Berlinskog procesa održanog u Tirani, predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel rekao je da EU želi nastaviti s procesom proširenja kako je to predviđeno.

"Proširenje je ulaganje u mir i prosperitet kako EU-a, tako i naših budućih članica. Ova prilika promiče našu saradnju sa zemljama zapadnog Balkana. Vaše putovanje počelo je prije 20 godina, no bilo je sporo, sada znamo da došlo je vrijeme da održimo ovo obećanje", rekao je predsjednik Michel.

Visoki evropski dužnosnik je prije nekog vremena na bledskom samitu konkretnije govorio o svom prijedlogu za proširenje EU.

Michel je rekao da je došlo vrijeme da se ovo obećanje održi, jer je uvjerio čelnike da neće čekati toliko dugo i da neće biti razočarani.

"Ovaj termin je u vašoj regiji dočekan sa skepsom jer ste jako dugo čekali. Znam da je Edi to usporedio s mladom koja nikada ne dolazi na vjenčanje, ali mi ćemo imati ovo vjenčanje. Naš plan je ozbiljan za budućnost EU", kazao je Michel.

Predsjednik vijeća EU je kazao kako je došlo vdijeme i da Evropska unija ispuni svoja obećanja.

"Vrijeme je da održimo svoja obećanja, moramo učiniti puno da budemo spremni. Morate ispuniti svoje obveze, moramo se pripremiti za dobrodošlicu novim članicama", rekao je, šaljivo odgovarajući na usporedbu premijera Rame s procesom proširenja.

Zaključno je poručio da se ne može dopustiti da bilateralni sukobi budu taoci razvoja zemalja, dodavši da nema saradnje bez pomirenja te da se ne može dopustiti da bilateralni sukobi budu taoci budućnosti.