Lideri EU i Zapadnog Balkana

Samit Berlinskog procesa biće održan u ponedjeljak u Tirani, gdje se pored predstavljanja novog paketa investicija iz Evropske unije, očekuje da će među glavnim temama biti situacija na sjeveru Kosova poslije napada u Banjskoj kada je ubijen kosovski policajac.

Tokom samita bi trebalo da bude predstavljen "novi plan rasta" – široki investicioni paket Evropske unije za koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von Der Leyen) rekla da ima potencijal da udvostruči veličinu privrede zemalja Zapadnog Balkana u periodu od 10 godina.

"Princip je da ćete u određenim oblastima imati pristup zajedničkom tržištu EU, ali za to su neophodne reforme i reforme će biti praćene investicijama. Tako se vrata našeg tržišta otvaraju za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana. Naravno, to će biti praćeno finansijskim ulaganjima, ali će, naravno, biti neophodne reforme", izjavila je 15. oktobra predsednica fon der Lajen.

Ovo je prvi put da se sastanak Berlinskog procesa organizuje van granica EU. Pored zvaničnika Evropskog bloka i Zapadnog Balkana, na samitu učestvuju i nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Šta je Berlinski proces?
Berlinski proces je međuvladina inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije i pomoć da međusobne veze grade na bazi evropskih vrijednosti.

Osnovan je 2014. godine na inicijativu bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

Služi kao platforma za suradnju na visokom nivou između zvaničnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a fokus je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, sa oko 18 miliona ljudi.

Cilj je da zemlje Zapadnog Balkana surađuju u razvoju infrastrukture, smanjenju nezaposlenosti, povećanju konkurentnosti privrede, međusobnom pomirenju, obrazovanju, ekologiji.

U okviru Berlinskog procesa potpisani su sporazumi o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Također, dogovorena je suradnja u oblasti prometa, energetike, ekologije, digitalizacije i rominga.

Samiti Berlinskog procesa održavaju se jednom godišnje, a posljednji je održan u novembru 2022. u Berlinu. Sve zemlje Zapadnog Balkana potpisale su na samitu istovjetne sporazume i obavezale se na njihovu ratifikaciju.

Prijem lidera EU počinje u 11 časova, a potom će biti zvanično otvaranje samita govorom albanskog premijera Rame, predsednice Evropske komisije fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Posle prve sesije, koja će se fokusirati na integraciju regiona u zajedničko evropsko tržište i unapređenje konvergencije sa EU, biće održan radni ručak na kojem će se razgovarati o dobrosusedskim odnosima i bilateralnim pitanjima.

Očekuje se da će tokom radnog ručka biti reči o tenzijama između Kosova i Srbije, nakon što je 24. septembra naoružana grupa Srba napala kosovsku policiju, kada je ubijen policajac Afrim Bunjaku, posle čega su ubijena i tri napadača.

Fon der Lajen je u nedelju u Tirani rekla da "Kosovo i Srbija moraju da se vrate dijalogu i da je jedini način za normalizaciju odnosa Ohridski sporazum".

Kosovo će na samitu predstavljati premijer Aljbin Kurti (Albin), a Srbiju premijerka Ana Brnabić.

Premijer Albanije Edi Rama ranije je za Juronjuz Albanija (Euronews Albania) izjavio da je malo verovatno da će na samitu doći do sastanka predstavnika Srbije i Kosova, ali nije isključio tu mogućnost.

Poslepodne bi trebalo da bude održana zajednička konferencija za novinare albanskog premijera, nemačkog kancelara i predsednice Evropske komisije.