Iskusni političar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi smatra da će novi pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien pokušati da stabilizuje neka od kriznih žarišta koja su otvorena na Kosovu i u BiH.

Maliqi ukazuje da je O'Brien iskusan diplomata i da dobro poznaje prilike na Balkanu.

„Skoro godinu i po američka administracija pojačava ekipu na Balkanu u svim aspektima. Pošto je O'Brien iskusan diplomata, dobro zna region, vjerovatno će pokušati da stabilizuje neka od kriznih žarišta ovdje koja su otvorena na Kosovu i u Bosni i Hercegovini“, rekao je Maliqi.

Proces dijaloga Kosova i Srbije je nakon poslednjih dešavanja na Kosovu u zastoju, a Maliqi je uvjeren da će se O'Brien baviti i tim pitanjem.

„Sigurno će uticati na dijalog, zbog toga je i imenovan. On je iskusan i postavljen je jer zna dobro teren, ima iskusne ljude koji to obavljalju, pretpostavljam da će do kraja godine ili proljeća, probati da pronađe neko rješenje bar na Kosovu, ali i Bosni i Hercegovini“, kaže Maliqi.

On smatra da O'Brien takođe na terenu ima jake ljude, poput američkih ambasadora u Srbiji i na Kosovu, Cristophera Hilla i Jeffa Hoveniera, te da su političari sa jedne i druge strane do sada pravili opstrukcije.

„Kosovo već ima taj Ohridski sporazum, za koji mnogi misle da je propao, a ja ipak mislim da neke diplomatije neće propustiti to da postoji to načelno priznanje. Ostaje da se uradi samo implementacija. S tim što će se malo promjeniti pristup dijalogu, mada to još nije izvesno. Ali, sigurno će se na postojećih 39 ili 40 sporazuma razviti taj finalni ili  predfinalni sporazum“, ističe Maliqi.

Izvor: Kosovo Online