Ambasador SAD u Srbiji

Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill izjavio je da proces dijaloga između Kosova i Srbije mora da uspije, dodajući da već predugo traje.

"Moramo ubrzati dijalog, jer ne možemo da imamo ovakve događaje koji će ga ometati", rekao je Hill za N1, aludirajući na napad u Banjskoj 24. septembra, te istakao da je dijalog dvije strane jedino rješenje.

Na pitanje da li SAD imaju neka posebna očekivanja od istrage protiv Milana Radoičića koji je rekao da je odgovoran za Banjsku, kaže da ne vjeruje da imaju neka posebna očekivanja od istrage, "osim toga da je ona potrebna, da se taj događaj rasvjetli“.

"Ono što znamo do sada nema bas nekakvog smisla, moramo da imamo garancije da se to više neće ponoviti. To zaista nije bilo korisno. Treba nam, u konačnici, dijalog i proces koji treba da se završi sa određenim ustupcima i koncesijama. Ono što se desilo u Banjskoj nije korisno za našu diplomatiju", naveo je Hill.

Dodao je da je od srpskih vlasti čuo neka objašnjenja i misli da će ih biti više, ali da "srpske vlasti moraju da shvate da je ovo veoma ozbiljno pitanje", jer su mir i stabilnost potrebni na Balkanu.

"Želimo temeljnu istragu da bismo shvatili šta se desilo. Ne interesuje me da li je neko nečiji prijatelj ili ne", naveo je on i dodao da želi da zna šta se desilo i ko je šta radio.

Upitan da li je moguće da Vučić nije znao ništa o događajima u Banjskoj, kaže da će na to pitanje bolje moći da odgovori kada vidi rezultate istrage.

Na pitanje da li je ranije očekivao istragu protiv Radoičića, kaže da su ga SAD "dugo imale na oku", još dok je bio na spisku sankcionisanih osoba.

Na konstataciju da se vode dvije istrage protiv Radoičića – jedna u Beogradu i druga u Prištini, i na pitanje u koju bi na kraju povjerovao, on kaže da ne bi to nazvao "takmičenjem istraga", već očekuje da će "zvanična biti ona koja da veća i bolja objašnjenja".

Upitan da i bi i kojih posljedica bilo ako se pokaže da su srpske vlasti bile umješane u događaje u Banjskoj, on ocjenjuje da je to hipotetičko pitanje u ovom trenutku.

"Međutim, postoji pitanje ko je i kada znao za te događaje, ne želim da ometam istragu, to je i jedan od razloga zbog kojih nam je potrebna temeljna istraga da te stvari rasvjetlimo", dodao je Hill.

Ne vjeruje, kaže, da postoje razlike u stavu američke vlade u Beogradu i Prištini, već možda ima razlike u tome kako "javno formulišete poruke", odgovarajući na pitanje o različitim porukama njegovog kolege u Prištini Jeffa Hoveniera i njega.

Na pitanje da li podržava Vučića, kao što neki smatraju, navodi da podržava politiku vlade SAD i da jedino podržava američku vladu.

"Moramo da imamo deeskalaciju i zbog toga sam bio na jugu, sa (šefom delegacije EU Emanuelom) Giaufretom, da pogledamo raspored vojske . Nas je srpska strana pozvala da odemo i sami pogledamo, i odlučili smo da odemo, naučili smo neke stvari o terenu, svaki put ako je neka situacija problem zaista je korisno iz prve ruke se uvjeriti", naveo je Hill.

Upitan šta će SAD učiniti da se spreči nasilje koje se u posljednje dvije godine povećalo na Kosovu, on ocjenjuje da će, ako nema političkog procesa koji će ići napred, biti periodičnih kriza.

Dodaje da je važno i da Kfor može da radi sve ono što je u stanju.

"Jako je važno da se vratimo na dijalog. Jednom kada ljudi vide ‘aha, to će biti rezultat’ biće manje skloni da se bave nasiljem, kada znaju rezultat. Treba nam neka vrsta ZSO, drugo pitanje je da nam treba međunarodno učešće Kosova", poručio je američki ambasador.

A na to kako komentariše Hovenierovu izjavu da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, kaže da "nije korisno razmišljati na način da li će jedna strana dobiti sve a druga ništa, moramo da imamo koncesija sa obe strane".

Kazao je i da ne umanjuje brigu mnogih srpskih građana na ovu temu, već da shvata da je to vrlo teška situacija za mnoge Srbe, ali da se mora doći do rješenja kroz politički proces i ustupke.

Podsjetio je i da uskoro u region dolazi delegacija EU i SAD, na čelu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije, a na pitanje da li će oni doneti nešto novo, odgovorio je:

"Morate njih da pitate".

Kako je rekao, nada se da će nešto novo doneti sa sobom.

"Nije u interesu Srbije da Kosovo ne učestvuje u međunarodnoj zajednici, s druge strane je potrebno da Kosovo ima dobre odnose sa Srbijom", ocjenio je Hill.

Na to da li će ZSO biti formirana u skorije vrijeme, navodi da ne pravi takve prognoze.

"Ovo nije sport, mogu da kažem da će neki prijedlozi biti izneti, od interesa za obe strane, nadam se da će poslušati ono što će im Lajčak reći. Dolazi velika delegacija i to govori da je ovo pitanje bitno za cijelu Evropu i samim tim je važno i za SAD", ukazao je Hill.

Na konstataciju da pregovori već dugo traju i pitanje šta će ovoga puta biti drugačije, kazao je da neko vrijeme nije bio ovde i da kada je došao bio je razočaran što problem još nije riješen.

"Mnogo je stvari kojima se moramo baviti, ne samo pitanjem Kosova, to je teško pitanje. Znam da je Lajčak o tome razgovarao sa velikim brojem ljudi, hajde da vidimo šta Lajčak donosi", kazao je Hill.

A šta će SAD uraditi da zaštite multietničnost Kosova, on ističe da je Amerika želi da "nezavisno Kosovo bude multietnička država".

"Mi podržavamo dijalog koji ima određene elemente koji treba da obezbjede postojanje srpske strane. Da nije tako ne bismo razgovarali o ZSO. Vjerujemo da je to najbolji način da se zaštiti srpska zajednica i da im se obezbjedi budućnost i to u njihovim domovima, a ne da moraju da odu na traktorima iz svojih domova negdje drugdje. Mi cijenimo naše odnose sa Srbijom i stalo nam je do dobrih odnosa sa svim Srbima, i želimo da vidimo da li možemo to i da ostvarimo, i vrlo tesno sarađujemo sa Lajčakom", kazao je Hill.

Izvor: N1 Info