PRONAĐENA ALTERNATIVA

Mandatar Milojko Spajić večeras je Demokratskoj Crnoj Gori ponudio priliku da se pridruže novoj Vladi Crne Gore, što je ova stranka prihvatila tokom elektronske sjednice Predsjedništva.

U ponudi su im data Ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, kulture i ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja sjevera. Demokrate će također dobiti mjesto zamjenika premijera i dva mjesta potpredsjednika Vlade. Očekuje se da nova Vlada ima ukupno 18 ministarstava.

Mandatar Spajić nije prihvatio uslov Bošnjačke stranke da i SD bude dio Vlade, što znači da su trenutno izvan vlasti. Nova Vlada će imati podršku najmanje 49 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Trenutno, mandatar Spajić vjerovatno može računati na podršku najmanje 49 poslanika, što je dovoljno za formiranje 44. vlade. Nakon dogovora sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" o manjinskoj podršci, Demokrate su održale sjednicu Predsjedništva i prihvatile ponudu za ulazak u novu vladu.

Prema informacijama RTCG, lider Demokrata Aleksa Bečić je prihvatio da se odrekne pozicije šefa parlamenta kako bi olakšao proces formiranja Vlade. Umjesto toga, dobit će dodatne pozicije u Vladi.

Mjesto šefa parlamenta će najvjerojatnije pripasti koaliciji "Za budućnost Crne Gore," a Demokratama će biti dodijeljen bezbjednosni sektor. SNP će zadržati svoje postojeće resore, a u novoj Vladi bi se također mogla naći i Ujedinjena Crna Gora, pod uvjetom da podrže ulazak koalicije "Za budućnost Crne Gore." Njima bi najvjerojatnije pripao resor prosvjete.

Albanske stranke su izrazile volju za sudjelovanjem u Vladi, dok je Bošnjačka stranka trenutno izvan Vlade i pod velikim znakom pitanja. Njihovi glasovi nisu neophodni za sadašnju konfiguraciju vlasti, pa postoji mogućnost da se presele u opoziciju.

Podsjećamo, ranije se pričalo o tome da će u novoj vladi Bošnjaci imati šest ministarstava.

Bošnjačka stranka trebala je da rukovodi vanjskim poslovima, ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore.